Rádi vám pomůžeme +420 511 119 639 (8:00 - 16:30) / info@panvicky.cz
0Košík
Způsoby doručení
Česká pošta99 Kč
PPL99 Kč
Osobní odběr (Praha, Brno, Ostrava)Zdarma
Doprava zdarma od 899 Kč

Jak správně prostřít stůl?

Připravujete slavnostní oběd či večeři a kromě dobrého jídla chcete příchozí okouzlit i krásně prostřeným stolem? Jenže najednou si připadáte jako Julia Roberts ve slavném filmu Pretty Woman a přemýšlíte, která že ta vidlička má být blíž nebo dál od talíře? Nevadí. Čtetě a vše se dozvíte.

1. Nejlepší je bílý ubrus

Prvním krokem je, že stůl zakryjete ubrusem. Fantazii se meze nekladou, ale pro slavnostní tabuli se doporučuje bílý ubrus doplněný barevným menším ubrusem, takzvaným napronem. Velký ubrus by měl o zhruba 20 až 30 centimetrů přesahovat hranu stolu. Zvažte, jestli ještě přidáte prostírání pod jednotlivé talíře, stůl má vypadat elegantně a ne přeplácaně.

2. Pro každý chod jiný talíř

Na stůl s ubrusem nejprve přijde klubový neboli podkladový talíř. Ten leží na stole po celou dobu hodování a postupně se na něj kladou jednotlivé typy talířů – hluboký, mělký a dezertní. Je snad zbytečné zdůrazňovat, že na každý chod je potřeba dát samostatný talíř. A aby o sebe talíře nevrzaly, vložte na klubový talíř ubrousek. Na levé straně, v úrovni středu hlavního talíře, má ještě svoje místo talířek na pečivo. Když už je řeč o pečivu, je potřeba připomenout, že pečivo se neukusuje, ale láme na malé kousky, které se pak vkládají do úst.
 

Jídelní příbory3. První příbor je ten nejvzdálenější 

Přestože miliony ba přímo miliardy lidí jedí rukama, při slavnostní tabuli tuto „novotu“ nezkoušejte a dejte přednost starým dobrým příborům. Jejich počet je odvislý od počtu chodů, přičemž ale platí pravidlo, že vedle sebe by měly ležet maximálně tři kusy příborů.

Pokud budete servírovat tradiční čtyři chody – tedy předkrm, polévku, hlavní chod a dezert – připravte si pro jeden talíř celkem osm kusů příborů. Při jejich sestavování platí jednoduché pravidlo, že nejdále od talíře stavte ty příbory, které se budou používat nejdříve. Na levou stranu blíže talíři tak položte větší vidličku na hlavní chod a vedle ní dál od talíře menší vidličku na předkrm. Na pravou stranu ve směru od talíře pak nachystejte nůž na hlavní chod, polévkovou lžíci a nakonec menší nůž na předkrm. Příbory umisťujte v rovině s dolním okrajem talíře a vzdálenost mezi nimi by měla být zhruba půl centimetru.

Příbory na dezert mají svoje místo nad talířem. Moučníková vidlička směřuje hroty doprava, dezertní lžička přesně opačně, tedy doleva. Posledním kusem příborů je malý nožík na máslo, který položte na malý talířek vlevo. Ostatní druhy, například steakové příbory nebo příbory na ryby, použijte podle potřeby, přičemž opět platí, že nejvzdálenější příbor od talíře se použije jako první. A při vykládání o stolování je dobré ještě zmínit, že správně podle etikety by se vidlička měla držet vždy hroty směrem dolů.
 

4. Maximálně tři skleničky

Stejně jako u příborů i při chystání sklenic je potřeba střídmost. Maximálně by u každého talíře měly být tři sklenice, lepší jsou však jen dvě, s tím, že v případě změny pití se sklenice vymění. Sklenice na víno patří ke špičce hlavního nože a za ní má pak své místo sklenice na vodu.
 

5. Nezapomeňte na ubrousek

Prostírání je téměř u konce. Doprostřed stolu ještě dejte dochucovací prostředky a konečný slavnostní šmrnc dodají vašemu stolu ubrousky. Mohou být papírové nebo látkové, přičemž ale ten látkový nepatří do talíře, nýbrž ho po jídle ponechejte složený vedle talíře. A kde má být ubrousek během stolování? Nikoliv za límcem ale položený na klíně. 


Jak správně prostřít stůl

Související články

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.