Jak nachystat stylový vánoční stůl? Poradíme vám!

Svátky už jsou za dveřmi a vy se stresujete, že nemáte doma žádné dekorace, jmelí, větve ve váze a světýlka? Přestaňte to řešit! Pro slavnostní atmosféru úplně stačí mít nazdobený jídelní stůl. Jak správně sladit barvy prostírání a jak vše uspořádat tak, abyste nemuseli každou chvíli odbíhat pro skleničky nebo příbory? Inspirujte se našimi tipy! 

Držte se osvědčených barev 

S Vánocemi jsou spojené barvy zlatá, červená, zelená a stříbrná. Zlatá a stříbrná značí bohatství a dary, červená odkazuje na lásku a radost a zelená je symbolem naděje a nového začátku. Na sváteční stůl si ale vyberte jen dvě barvy, může to být třeba zelený ubrus a červené prostírání, maximálně ještě zlaté doplňky. Trendem posledních let jsou běhouny uprostřed stolu, které mohou nahradit klasický velký ubrus. 

Sady příborů a slavnostní skleničky dodají atmosféru 

Když hosty usadíte, je dobré jim nabídnout nějaký aperitiv. Naladí se, rozproudí se konverzace. Začnete rovnou šampaňským? Nebo tentokrát bublinky vyměníte za kvalitní portské? Na druhu až tak nezáleží, ale abyste si přípitek náležitě vychutnali, měli byste použít správné sklenice. Šampaňské se obvykle podává ve speciálních šampaňských sklenkách (flûte), které jsou vysoké, úzké a mají kuželovitý tvar. Právě v nich nejlépe vynikne chuť a aroma šumivých vín. Na portské se hodí spíš nižší skleničky. 

Nezapomeňte každému u stolu nabídnout i vodu. Více sklenic ze začátku nedávejte, ať máte na stole prostor. 

Na slavnostní tabuli patří krom ozdob a skla samozřejmě i kompletní příborové sady. I když si schováváte oblíbené kousky po babičce, vsaďte spíš na kvalitní příbory s minimalistickým designem. 

Nezapomeňte na drobné občerstvení

Tácy s nachystaným cukrovím dávejte na jídelní stůl jen tehdy, pokud máte opravdu dost místa. Jejich čas stejně přijde až po hlavním jídle a kochat se jím hosté mohou klidně i na konferenčním stolku. Pro servírování se hodí třeba dřevěné podnosy, ale můžete klidně experimentovat a podávat cukroví na netradičním tácu z černé břidlice.  

Ať už váš stůl bude vypadat jakkoliv, důležité je, abyste u něj měli místo pro všechny své nejbližší a abyste si společný čas při dobrém jídle a pití skutečně užili.