Jaké koupit nádobí na indukční desku?

Máte indukční varnou desku ve vaší kuchyni? Zde je několik užitečných informací o indukci a způsobu výběru vhodného nádobí.

Jak indukce funguje?

V indukční desce jsou zabudovány spirály (cívky). Průchodem elektrického proudu se vytváří elektromagnetické pole. Při umístěné jakéhokoliv vodivého materiálu do blízkosti tohoto pole vznikají vířivé proudy, které se díky tepelnému odporu přiblíženého vodivého materiálu mění na teplo.  
Proto je nezbytné, aby kuchyňské vybavení, které používáte na indukčním sporáku, bylo vhodné pro indukci a mělo dno obsahující magneticky a elektricky vodivé materiály. Teplo nutné pro ohřev a vaření tak vzniká přímo ve dnu nádoby. 

Existuje nějaký snadný způsob, jak zjistíte, zda je jsou vaše hrnce nebo pánve použitelné pro indukci? Ano! Pokud přiložíte ke dnu nádoby magnet a ten tam drží, dokáže indukční deska vaše nádobí zahřát. Případně hledejte na výrobku symbol indukce.

Fungují tedy všechny hrnce a pánve na indukční varné desce?

Krátká odpověď na tuto otázku je, bohužel ne. Indukční varná deska funguje jen s indukčním nádobím. Navíc se velikost plotýnek nebo varných zón u indukčních desek liší od výrobce k výrobci. Aby indukční technologie fungovala optimálně, musí dno nádoby překrýt celou plotýnku (zónu). Ideálně když velikost hrnce či pánve přesně odpovídá rozměrům indukční plotýnky či zóny.

Jak mám vybrat nádobí, které bude dobře fungovat na mém indukčním sporáku?

Zaznamenejte si rozměry indukční plotýnky nebo varných zón na desce a vezměte si je sebou na nákup nádobí. Mějte na paměti, že indukční plotýnka či zóna musí mít menší průměr, než je průměr hrnce či pánev.

Příklad: Plotýnka má v průměru 20 cm, vyberte si tedy indukční hrnec s průměrem dna minimálně 20 cm. Měřte z vnější části pouze část, která bude v kontaktu se sporák

Musí to být především magneticky vodivé dno, které musí přesně rozměrově sedět na plotýnce, a to hlavně v situacích, kdy se jedná o tvarově vyboulené nádobí nebo třeba pánve wok, apod. 

Proto doporučujeme, abyste si koupili jeden nebo dva výrobky a vyzkoušejte si je s vaším sporákem před tím, než si koupíte celou sadu.

V našem e-shopu je veškeré nádobí, mimo jediné linie - Cortina Granitium, určeno i na indukční desky.

Často se na nás obracíte s dotazy na vaření na indukci a na nádobí vhodné na indukci, proto vám zde nabízíme nejčastější otázky a odpovědi na ně. 

Otázka č. 1 - Může se indukce v hrnci či v pánvi rozbít, zničit, přestat fungovat? 

Odpověď: 
Ne nemůže! Funkce indukce není uvnitř nádoby nebo pánve. „Zdrojem indukce“ je indukční deska či plotýnka. Indukční ohřev funguje tak, že elektrický proud prochází spirálami ve sporáku a vytváří elektromagnetické pole. To se pak díky odporu vodivých materiálů obsažených ve dně nádoby mění na zdroj energie, která ohřívá hrnce a pánve. To je důvod, proč musí být vaše nádoba nebo pánev elektromagneticky vodivá, aby pracovala na indukčním sporáku.

Otázka č. 2 - Může se dno indukčního nádobí zničit či poškodit, pokud bude použito na plynovém sporáku?

Odpověď:
Ne. Ve všech kvalitních produktech například od značek SCANPAN, Ballarini, Barazzoni se buď ocelový plech zalévá do hliníkového těla nádoby, což znamená, že magnetické dno nemůže být poškozeno tak snadno, nebo je například kryto vrstvou ochranného nástřiku zabraňujícího pronikání vody či nečistot mezi ocelovou desku a hliníkové tělo nádoby.  

Otázka č. 3 - Mohu dát indukční nádobí do trouby?

Odpověď:
Ano, indukční nádobí můžete použít v troubě. Při použití v troubě není žádný rozdíl v kuchyňském nádobí vhodném na indukční sporáky a v tom, které není. Magnetické dno produktu nebude poškozeno použitím v troubě nebo na roštu. Mnohem důležitější je, zda má nádobí do trouby vhodné madlo či držadla. To zjistíte v popisu výrobků na našem eshopu. Doporučujeme například nádobí Alba od Ballarini.

Otázka č. 4 - Liší se kvalita indukčního nádobí? A co se odlišuje? 

Odpověď:
Stručně řečeno, největší rozdíl je v tom, jakým způsobem je indukční nádobí vyráběno. Například u nádobí SCANPAN je ve dně nádoby ocelová deska zalita do hliníkového těla hrnce nebo pánve. To zaručuje, že jsou hliník a ocel pevně spojeny, což zaručuje vynikající rozložení a vodivost tepla a celkově vysokou odolnost nádobí. 
Vše je o pečlivé výrobě a optimální tloušťce dna. Jedině tak se dosáhne maximální účinnosti s dokonalým rozložením tepla. Proto je vhodné vybírat si nádobí vyráběné v Evropě a s garantovanou a konzistentní kvalitou.

Existují také jiné výrobní techniky, které někteří výrobci používají. Ocelová deska by mohla být např. lepena či nýtována. Tato technologie výroby může mít za následek vznik tenké vrstvy vzduchu mezi kovy, což zhoršuje např. rozložení tepla hrnce nebo pánve. U těchto výrobků muže také docházet k průniku vody mezi vrstvy a tím může dojít k poškození výrobku. 

Otázka č. 5 - Mohu použít indukční kuchyňské nádobí na jiných sporácích?

Odpověď:
Ano, můžete použít indukční nádobí i na jiných sporácích. Doporučujeme však používat kuchyňské vybavení vhodné pro zdroj tepla, který používáte, protože různé výrobky jsou konstruovány pro různé zdroje tepla.