Kvalitní nůž – prodloužená ruka každého kuchaře

Brousit, brousit a ostřit

Nůž s ostrou čepelí mějte vždy připravený k použití. V ideálním případě nůž před každým použitím nabruste. Nože si můžete brousit doma pomocí brusného kamene, ocílky nebo brousku na nože.

S ocílkou se celkově pracuje snadno. Nůž by se měl brousit pod úhlem 20° k povrchu ocílky. Brusný kámen má na každé straně jinou zrnitost. Hrubý pro předbroušení a jemný pro hladké dokončování. Brusky na nože a keramické brousky jsou určeny k broušení ocelových nožů. Brousí jak rovné, zvlněné hrany, tak jemné zoubky.

Používejte prkénka na krájení

Kuchyňská linka, porcelánový talíř, plech na pečení, jsou pro čepel nože nepřáteli. Značně otupují ostří. Navíc poškozujete povrch kuchyňské linky, který se nedá snadno vyměnit. Vrypy od nožů na povrchu kuchyňské linky nebo jiného kuchyňského náčiní jsou ideálním místem pro množení bakterií.

Vždy používejte prkénka na krájení. Dávejte přednost dřevěným prkénkům. Dřevo jako přírodní materiál je k ostří šetrnější.

Každý nůž má jiný účel

Každý nůž má v kuchyni své místo. Použití správného nože pro správný účel usnadňuje krájení. Je to ale také otázka bezpečnosti. Pokud nože používáte správně, můžete předejít zraněním a mnohem více si užít čas strávený v kuchyni. V naší nabídce najdete nože univerzální, na maso, na ovoce a zeleninu, ale i speciální nože na chléb a pečivo a sekáčky.

Ne, nože do myčky opravdu nepatří.

Nejlepší je mýt nože ručně. Teplo, vlhkost a cyklus sušení v myčce nádobí rukojeť znehodnotí. Pohyb a vibrace mohou nasměrovat ostří do jiných předmětů a způsobit jeho otupení. Po omytí nůž osušte a uložte jej na správné místo.

Životnost nože ovlivňuje také jeho správné skladování. Pokud ukládáte nože do zásuvky, ukládejte je čepelí nahoru.

Pokud dáváte přednost stojanům, vyberte si dřevěný stojan. Přírodní materiály jsou šetrnější k ostří. Před vložením nožů do stojanu se ujistěte, že jsou důkladně vysušené. Nenechávejte stojan v blízkosti dřezu. Jakékoli vlhké prostředí ve stojanu je živnou půdou pro bakterie.

Magnetická lišta je v posledních letech velmi oblíbená. Je také oblíbenou volbou šéfkuchařů. Dbejte však na to, aby se na něm nože nekřížily.

Neničte kvalitní nůž na mražených potravinách. Mražené potraviny otupí ostří nejrychleji. Pokud již musíte krájet mražené potraviny, zvolte levnější nůž.

Správný výběr a správná péče vedou k delší životnosti a spokojenosti s kuchyňským nožem – vaší prodlouženou rukou v kuchyni. Nabízíme vysoce kvalitní kuchyňské nože, se kterými připravují jídla i špičkoví šéfkuchaři v gastronomických zařízeních. Prohlédněte si naši nabídku kuchyňských nožů.