Tlakové hrnce - otázky a odpovědi

Zde najdete odpovědi na Vaše nejčastější dotazy týkající se tlakových hrnců.

Jak mohu své oblíbené tradiční recepty přizpůsobit tlakovému hrnci?

Neexistují žádné univerzální pokyny a v některých případech to může znamenat proces pokusu a omylu. Existují však tři klíčové prvky, které je třeba vzít v úvahu, abyste dosáhli dobrých výsledků.

Doba vaření: Tlakové hrnce obecně vaří jídlo přibližně za 1/3 času oproti běžným metodám vaření, takže pokud dušené hovězí maso běžně trvá 2 hodiny, v tlakovém hrnci bude trvat pouze 40 minut.

Množství tekutiny: Obvykle je to minimálně 300 ml. Mějte na paměti, že čím delší je doba vaření, tím více tekutiny budete potřebovat. Obecně platí, že na každých dalších 15 minut vaření je třeba přidat 150 ml

Způsoby uvolňování tlaku: Zda byste měli tlakový hrnec ihned zchladit, nebo nechat tlak klesnout samovolně, závisí na typu připravovaného pokrmu.

 

Jak uvolním tlak z tlakového hrnce ?

Jakmile se jídlo dovaří, stáhněte hrnec ze sporáku. Přestože tlakový hrnec již není v kontaktu se zdrojem tepla, obsah se bude vařit dál, dokud nebude dosaženo požadované úrovně poklesu teploty a tlaku. Existují dva způsoby, jak uvolnit tlak v tlakovém hrnci:

Přirozená metoda: Potravinám, jako jsou vývary, rajčatové omáčky a některé kusy masa, vaření v tlakovém hrnci trvale prospívá, protože po stažení  hrnce ze zdroje tepla dojde k přirozenému poklesu tlaku a teploty. Přirozená metoda může trvat od 10 minut do více než 30 minut v závislosti na typu a množství potraviny  v hrnci. Úplný pokles tlaku poznáte po úplném spuštění tlakoměru.

Metoda studené vody: Většinou budete muset snížit a uvolnit tlak, abyste hrnec ochladili co nejrychleji a zastavili tak proces vaření. Nejrychlejší způsob, jak to udělat, je opatrně sundat hrnec ze sporáku do dřezu. Umístěte jej do dřezu v nakloněné poloze a nechte přes poklici hrnce přitéct malé množství studené vody. Tím se teplota stabilizuje a tlak se během několika sekund rozptýlí. Obvykle uslyšíte dekompresi – téměř jako písknutí – jakmile se uvolní veškerý tlak.

 

Kdy tlakový hrnec vychladne?

Rozdíl mezi použitím metody rychlého chlazení tlakového hrnce a přirozené metody je dán vařenými potravinami. Choulostivé potraviny, jako jsou krémy nebo čerstvá zelenina, obvykle vyžadují rychlou metodu chlazení. Chcete-li tlakový hrnec rychle ochladit, jednoduše přejeďte horní část hrnce studenou vodou, dokud se tlak neuvolní. U ostatních potravin, jako jsou pečeně nebo žebra, se doporučuje nechat tlak přirozeně klesnout odstraněním hrnce z ohně.

 

Jak poznám, že můj tlakový hrnec dosáhl maximálního tlaku?

Všechny superrychlé tlakové hrnce jsou vybaveny pružinovými ventily. Pružinový indikátor tlaku (červený nebo modrý) se proto zvedne, aby signalizoval, že vařič dosáhl svého maximálního tlakového bodu. V tomto okamžiku se začne uvolňovat pára a zdroj tepla by měl být střední. V tomto okamžiku se začne odpočítávat doba vaření, jak je uvedeno v receptu. Nesnižujte zdroj tepla příliš, jinak klesne vnitřní teplota a v hrnci ztratíte tlak.

 

Pára vychází z okraje poklice. V čem je problém?

Může to mít několik příčin.

Tlakový hrnec je příliš plný. Nezapomeňte, že tlakový hrnec potřebuje prostor pro páru, takže by nikdy neměl být naplněn na více než dvě třetiny své kapacity.

Tlakový hrnec se správně neuzavřel. Ujistěte se, že je tlakový hrnec správně uzavřen, aby se vytvořil vzduchotěsný uzávěr. Podrobné pokyny vždy naleznete v návodu k obsluze.

Těsnění je opotřebované a neplní tak svou funkci a je tedy třeba jej vyměnit.

 

Na mém tlakovém hrnci se objevily skvrny. Jak se jich mám zbavit?

Tlakové hrnce Fagor jsou vyrobeny z vysoce kvalitní nerezové oceli nebo hliníku, které zaručí dlouhou životnost vzhledu vašeho hrnce. Někdy se však skvrny mohou vzniknout z běžného každodenního používání. S jejich odstraněním vám pomůže jednoduchá technika. Přidejte do hrnce stejný díl citronové šťávy a vody a směs zahřejte. Poté použijte neabrazivní houbičku a jemně třete, dokud skvrny neodstraníte. Nikdy neumývejte hrnec abrazivními materiály, které mohou poškodit povrch tlakového hrnce.

 

Proč můj tlakový hrnec nevytváří tlak?

Důvodů, proč se v tlakovém hrnci nevytvoří tlak, může být celá řada.

Není dostatek tekutiny na vaření. Vždy používejte dostatečné množství tekutiny pro daný typ připravovaného pokrmu a dobu vaření. Toto množství tekutiny konzultujte s receptem tlakového hrnce, podle kterého postupujete.

Tlakový hrnec se správně neuzavřel. Podívejte se do návodu k použití, který je součástí tlakového hrnce.

Tlakový hrnec nebyl zahřátý na dostatečně vysokou teplotu. Uzavřený tlakový hrnec vždy zahřívejte na vysoké teplotě, dokud není dosaženo maximálního tlaku.

Tlakový ventil na regulátoru je znečištěný a/nebo ucpaný. Tlakový ventil regulátoru se může při vaření znečistit. Po každém použití ventil vyčistěte, jak je uvedeno v návodu k použití.

Těsnění není správně nasazeno, je znečištěné nebo opotřebované. Před použitím tlakového hrnce se vždy ujistěte, že je těsnění na svém místě a správně umístěné. Po každém použití je nutné těsnění z víka sejmout a umýt. Tipy pro péči a údržbu naleznete v návodu k použití. Po delším používání se těsnění začne opotřebovávat. Mělo by se vyměňovat alespoň jednou ročně nebo častěji, pokud se tlakový hrnec používá častěji.