Jak vařit v tlakovém hrnci?

Jméno Denis Papin je většině lidí asi neznámé, ale jeho vynález je dnes využíván téměř v každé domácnosti. O co se jedná? Jde o známý papiňák neboli tlakový hrnec, který je skvělým pomocníkem při vaření nejen guláše. Vaření v tlakovém hrnci se může na první pohled zdát složité a dokonce nebezpečné. V dnešní době však díky moderním tlakovým hrncům žádné riziko nehrozí. Každý tlakový hrnec je dnes vybaven regulačním ventilem, který umožňuje nastavit úroveň tlaku. Po překročení této úrovně se pára uvolní ventilem, aby se tlak vrátil na požadovanou úroveň. Tlakový hrnec má zároveň bezpečnostní prvky, jako je bezpečnostní ventil nebo pojistka uzavření víka.

S tlakovým hrncem uvaříte levněji a rychleji

Papiňák je silnostěnný hrnec, který umožňuje vařit za vyššího tlaku, než je běžný atmosférický a díky tomuto vyššímu tlaku pak dosáhne vyšší teploty vaření. Konkrétněji v číslech to znamená, že při vyšším tlaku se jídlo vaří zhruba při 120 °C, zatímco teplota varu vody za normálního tlaku je 100 °C. Díky vyšší teplotě se jídlo v Papinově hrnci uvaří rychleji než v běžném hrnci, uchová si více vitamínů, je šťavnatější a voňavější. A hlavně díky rychlejšímu vaření uspoříte čas a výdaje za energie.

Stoprocentně bezpečné

Tlakové hrnce už používaly naše babičky, přičemž tehdy ještě papiňáky nebyly tolik kvalitní, takže občas došlo k nehodě – výbuchu. Dnes už se vaření v tlakovém hrnci ale rozhodně bát nemusíte. Naše pákové tlakové hrnce Barazzoni, které pracují s tlakem až 0,75 baru, mají všechny potřebné testy bezpečnosti.

Další evropskou značkou kvalitních tlakových hrnců je španělská MAGEFESA, která pracuje s tlakem 60kP v režimu BIO a až 100kPa při přípravě třeba masa. Hrnce máme o obsahu až 7,5 litru.

Dokonalá jistota vaření je zabezpečena hned třikrát. V pevném víku s pákovým uzavíracím mechanismem je umístěn provozní ventil. Ten odpouští přebytek páry a lze jím rychle snížit tlak v hrnci před otevřením. Dále je v nádobě bezpečnostní ventil a posledním bezpečnostním prvkem je pojistka, která brání otevření dříve, než je hrnec vytlakován. Další předností tlakových hrnců  je jejich materiálové složení. Jsou vyrobeny z korozivzdorné oceli neboli nerezu s 18% přídavkem chrómu a 10% přídavkem niklu (označováno jako nerez 18/10). Díky tomu je nádobí velmi odolné. Můžete s nimi vařit na všech druzích sporáků včetně indukce a co je skvělé – lze je mýt v myčce.

Rady při vaření v papiňáku

Přestože, jak už jsme zmínili, vaření v našem kvalitním tlakovém hrnci je efektivní a bezpečné, je dobré se při vaření v papiňáku držet několika rad:

  • Průběžně kontrolujte, jestli nejsou ventily poškozené nebo ucpané. Stejně tak dbejte, aby bylo v pořádku těsnění. 
  • Hrnec nikdy neplňte celý. Nerozpínavé pokrmy, jako například maso či zelenina, dávejte do dvou třetin výšky hrnce. Potraviny, které zvětšují svůj objem, například fazole nebo rýže, plňte pouze do jedné čtvrtiny výšky.  
  • Používejte méně tekutin, protože při vyšší teplotě dochází k menšímu odpařování.
  • Nejprve hrnec zahřejte na vysokou teplotu, dokud se neuzavře bezpečnostní ventil. Poté teplotu snižte, tak aby z tlakového ventilu mírně unikala pára.
  • S hrncem manipulujte opatrně mimo dosah dětí a víko neotvírejte nadměrnou sílou. Počkejte, až bude upuštěn všechen tlak.