Rádi vám pomůžeme +420 511 119 639 (8:00 - 16:30) / info@panvicky.cz
0Košík
Způsoby doručení
Česká pošta99 Kč
PPL99 Kč
Osobní odběr (Brno, Plzeň, Praha)Zdarma
Doprava zdarma od 899 Kč

Jak si vybrat správnou pánev?

Pánev je bezesporu jedním z nejdůležitějších typů nádobí v kuchyni. Neslouží jen ke smažení, ale může se na ní i běžně vařit, dusit či grilovat. Stejně jako u řady jiných věcí je ale potřeba ji vybírat s rozvahou. A jaká by tedy pánev měla být, abyste s ní byli spokojeni?

Vhodný sporák

V první řadě musí pasovat na Váš sporák. Dnes už je běžné, že jsou pánve určeny na plynový a elektrický sporák i na sklokeramickou desku, ale dávejte si pozor, pokud máte sporák s indukční deskou. Pánev na indukci totiž musí mít ve dně ocel. V našem e-shopu nabízíme pánev na indukci v těchto liniích: Positano, Taormina.

Dostatečná velikost a hloubka

Pokud si nebudete vařit pouze pro sebe, na velikosti příliš nešetřete. Nejběžněji prodávané pánve mají v průměru 26 až 28 cm. Na takovou pánev už bez problémů naskládáte čtyři plátky masa nebo menší rybu. A protože pánev neslouží jen ke smažení (výjimkou jsou samozřejmě určité typy, například pánev na palačinky či grilovací pánev) je vhodné, aby byla i dostatečně hluboká.

Kvalitní materiál

Při koupi se nevyplatí být příliš velkým skrblíkem. Díky kvalitnímu materiálu vám totiž pánev vydrží po řadu let a hlavně se nemusíte bát, že se z materiálu bude uvolňovat něco škodlivého. Pánve Ballarini jsou vyrobeny z vysoce kvalitního hliníku, jež je výborným vodičem tepla. To má za následek, že pánev je rovnoměrně zahřívána a vaření je rychlé a úsporné. Ještě lepší tepelné vlastnosti, navíc doplněny luxusním designem, mají měděné pánve.

Nepřilnavý a kovuvzdorný povrch

Pryč jsou doby, kdy se na pánvích mohlo smažit pouze s velkou vrstvou tuku. Dnes už je běžnou součástí každé dobré pánvičky nepřilnavý povrch. Pozor ale na druh nepřilnavého povrchu. U hodně rozšířeného teflonového povrchu se mluví o jeho škodlivosti, proto je lepší sáhnout po pánvích s keramickým povrchem. Ten je tvořen několika vrstvy keramických částic a je nejen nepřilnavý, ale také odolný vůči vysokým teplotám. Tento keramický povrch je použit u pánví Ballarini. U pánve Verona je navíc přidán oxid titaničitý, takže se jedná o titanovou pánev, a u pánve Cortina Granitium jsou zase přidány minerální částice, díky nimž je povrch pánve velmi odolný a navíc designově zajímavý. Jak už bylo zmíněno, povrchy všech výrobků Ballarini neobsahují teflon a dále také žádné těžké kovy a PFOA (kyselinu perfluoroktanovou). Při vaření také oceníte, že povrchy jsou kovuvzdorné, takže když čas od času použijete kovovou obracečku nebo vidličku, nebudete to žádná tragédie a na funkčnost povrchu to nebude mít žádný vliv.

Pánev BallariniPánev Granitium Ballarini


Žáruvzdorné držadlo

Připravujete na pánvi například těstoviny s omáčkou a potřebovali byste nakonec celý pokrm zapéct se sýrem v troubě? Žádný problém. Jen je potřeba vybírat pánve do touby, které mají tepelně izolovanou rukojeť, jednoduše řečeno, v troubě se neroztaví. 

Snadná údržba

Při výběru pánve si také zjistěte, na kolik obtížná je její následná údržba. Samozřejmě nejpohodlnější je, když ji můžete jednoduše vložit do myčky. Tuto možnost nabízí všechny pánve Ballarini, kromě měděné. 
Při zmínce o údržbě je ještě dobré zmínit vychytávku, se kterou italská firma Ballarini před nedávnem přišla. Do madel některých typů pánví zabudovala thermopoint neboli termobod. Ten červeným kolečkem určí, že je pánev už zchlazená a lze ji umýt. Tím, že se pánev neumývá ještě teplá, se výrazně zvyšuje její životnost. 

Poklička je in

Při koupi pánvičky se vyplatí si zároveň přikoupit poklici. Nejen že výrazně ušetříte za spotřebu energie (více se můžete dočíst v článku Jak ušetřit při vaření za energii) ale navíc pak nemusíte uklízet vystříknuté kapky na kachličkách a sporáku a také omezíte množství vlhkosti v kuchyni. Koupit si můžete pokličku s plastovým nebo nerezovým hmatníkem – doporučujeme s nerezovým hmatníkem, abyste poklici mohli vložit i do trouby. Co se týče velikosti pokliček, jsou standardizované, takže je lze koupit i dodatečně a platí jednoduché pravidlo, že na pánev o průměru 28 cm bude pasovat poklice o průměru 28 cm. 

Indukční pánev BallariniPánvičky Ballarini

 

Související produkty

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.