Rádi vám pomůžeme +420 511 119 639 (8:00 - 16:30) / info@panvicky.cz
0Košík
Způsoby doručení
Česká pošta99 Kč
PPL99 Kč
Osobní odběr (Brno, Plzeň, Praha)Zdarma
Doprava zdarma od 899 Kč

Jak správně grilovat na pánvi?

Křupavé steaky nepřipravíte jen na grilu, ale i na grilovací pánvi. Jaká by měla být a co s pokrmem dělat, aby byl co nejlepší? 

Základem je masivní materiál

Grilování doma má oproti tomu venkovnímu několik výhod:
  1. Je možné grilovat za jakéhokoliv počasí.
  2. Nepotřebujete gril, který zabere místo a je poměrně drahý.
  3. Nemusíte kupovat dřevěné uhlí či jiné jiné věci, vnitřní grilování je levné. 
Abyste ale byli s grilováním doma spokojeni stejně jako s tím venku, je potřeba říci, že potřebujete speciální nádobí. Důvod je jednoduchý. Stejně jako musí být dobře rozpálený zahradní gril, tak to platí i pro pánev. Proto se na trhu začaly objevovat grilovací pánve, které jsou těžší a masivnější. Vydrží tak vyšší teploty (většinou se jedná o teploty mezi 180 – 350 °C) a teplo rozvedou rovnoměrně, takže maso bude stejně propečené na okrajích i ve středu.

Vystouplé drážky na dně

Základním materiálem pánví na grilování je hliník, který je jedním z nejlepších vodičů tepla. Povrch je pak často tvořen keramickými nebo minerálními částicemi. Díky tomu se potraviny nebudou přichytávat a připalovat a ke grilování budete potřebovat jen minimum tuku. Samozřejmě díky nepřilnavému povrchu bude i velmi snadná údržba. 

Grilovací pánev (navíc u značky Ballarini i grilovací plech grill speciali) odlišuje nejen festovnější materiál, ale i vzhled. Většinou je obdélníkového nebo čtvercového tvaru a především na dně jsou vystouplé drážky, které simulují běžnou grilovací mřížku. Tuk a šťáva z grilovaných pokrmů se tak dostane do žlábků mezi drážky a výpek se jednoudušeji vylévá. Díky drážkovému povrchu se navíc jídlo lépe obrací a má rovněž pěkný grilovaný vzhled a křupavou chuť. 

Hlavně maso nepropichávat

V dnešní době se již griluje nejen maso, ale i zelenina, sýry, pečivo, ovoce, ... škála je opravdu široká. Doporučuje se pokrmy před grilováním naložit do marinády a především pak při samotném grilování maso nepropichávat, protože by z něj  vytekla šťáva. Používejte grilovací kleště.
Steak se připravuje různě propečený. Jestliže preferujete spíše krvavější, méně propečenou variantu, maso bude na dotek měkké, více propečený steak už bude pevnější. Níže přidáváme recept na grilované steaky od pražského šéfkuchaře Michala Nikodema. 
 

Související články

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.