Rádi vám pomůžeme +420 511 119 639 (8:00 - 16:30) / info@panvicky.cz
0Košík
Způsoby doručení
Česká pošta99 Kč
PPL99 Kč
Osobní odběr (Brno, Plzeň, Praha)Zdarma
Doprava zdarma od 899 Kč

Triky při vaření a pečení masa

Ano, ani zkušená hospodyňka z nebe nespadla. Každý si musí v kuchyni projít určitým procesem, aby si byl jistý a věděl jak na dokonale měkké maso. Následující rady a tipy ve spojení s kvalitním nádobím vám zaručí úspěch. 

Šťavnaté drůbeží maso? Žádný problém! 

Každé maso má své specifické vlastnosti. Ať už se jedná o chuť nebo jeho tuhost. Proto se hodí vědět, že například pokud naložíte kuřecí či krůtí maso předem do jogurtu, pak je mnohem chutnější a pěkně křehké. Stejný trik použijte i při přípravě řízků, jen s tím rozdílem, že k jogurtu přidáte špetku soli a prolisovaný česnek. Na pánvičce pak rozpalte dostatečné množství oleje nebo sádla a smažte – nepřidávejte další kousky během smažení, ale raději dávejte vždy zároveň. 

Chcete dát dětem řízečky ale ne ty klasické v trojobalu? Namočte kousky lehce osoleného masa právě v jogurtu, namelte kukuřičné lupínky, ve kterých namočené maso obalíte, lehce zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě.

Při pečení celé drůbeže naopak chceme co nejvypečenější kůrčičku. Husa a kačena se dá potřít medem a pečené kuře můžete přelít lehce černým pivem. Dle babských rad pomůže také chvíli před vytažením z trouby polít kuře ledovou vodou.

Jak uvařit hovězí maso 

Hovězí maso bývá velikým oříškem i pro zkušenější kuchaře. Vyplatí se maso nechat raději v celku. Pokud už krájet, pak na tlustší kousky, aby se vám zbytečně nevysušilo. Maso v celku se dá vařit a dusit na omáčku, kdy pomůže kapka alkoholu. Vhodné jsou rumy, whiskey či vodka. Přidat můžete také červené víno. 

Další varianta se nabízí, pokud máte doma pečící pánev. Maso si ideálně naložte alespoň 3 hodiny předem. Před samotnou tepelnou úpravou jej nechte chvíli v pokojové teplotě, aby "nezažilo teplotní šok". Rozpalte pánev, zatáhněte ze všech stran, podlijte vodou a dejte péct do trouby
Při samotném pečení jsou vhodnější nižší teploty. Při vyšší teplotě maso zbytečně vysušíte a spálíte. V průběhu můžete přelévat výpekem. Po vytažení z trouby hned nekrájejte – při okamžitém rozkrojení vyteče zbytečně moc šťávy. 

Nebojte se skopového masa a zvěřiny 

Chcete vyzkoušet jehněčí, skopové nebo zvěřinu ale bojíte se specificky silné chuti? Nepřipravujte maso samotné. Doplňte jej kořenovou zeleninou a bylinkami, přidejte olivový olej, nechte uležet přes noc a upečte třeba ve skleněném pekáči. Staré babské rady u skopového masa radí také potřít hořčicí nebo naložit na hodinu do mléka. 

Tlakové hrnce na poctivé vývary 

Nerezové tlakové hrnce se drží mezi stálicemi v kuchyňském nádobí. Poctivé vývary patří totiž k nedělní a slavnostní klasice a hodí se také jako základ pro různé omáčky. Papiňák vám ušetří čas a zároveň peníze díky menší spotřebě energií
Při vaření si dejte pozor na přehnané solení. Pokud ale neodhadnete ochucení a se solí to přeženete, pak rozšlehejte vaječný bílek – vstřebá přebytečnou sůl

Karbenátky patří na pekáč 

Masové karbenátky a hamburgery připravujte vždy stejně veliké, aby se upekly zároveň. Před pečením do nich prstem nebo spodním dílem vařečky udělejte drobný důlek, díky kterému se maso upeče rovnoměrně a rychleji. Používejte kvalitní nepřilnavé pekáče do trouby, kde není nutné přidávat zbytečně velké množství tuku. 

Triky při vaření a pečení masa

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.