Rádi vám pomůžeme +420 511 119 639 (8:00 - 16:30) / info@panvicky.cz
0Košík
Způsoby doručení
Česká pošta99 Kč
PPL99 Kč
Osobní odběr (Brno, Plzeň, Praha)Zdarma
Doprava zdarma od 899 Kč

Vánoční perníčky

Na pečení vánočních perníčků jsem zanevřela už během prvních pár pokusů. Na plechu vždy dobře vypadaly, v troubě krásně voněly, ale při servírování byly velkým zklamáním. Někomu tvrdší a nevzhledné perníčky nevadí, já ale toužila po takových, o které si nikdo nevylomí zub. Nějakou dobu jsem hledala ten pravý recept v časopisech a po kamarádkách, ale nakonec jsem zůstala u kokosových kuliček, které měly tu výhodu, že se povedly pokaždé.

Vše se změnilo, když mi můj manžel, tenkrát ještě mladý kluk, přinesl k Vánocům krabičku plnou perníkových srdíček s našimi jmény. Byly tak nadýchané a při kousnutí měkké jako peřinka, zkrátka přesně takové, jaké jsem si vždy přála upéct já sama. Když jsem se dozvěděla, že je pekla jeho maminka, nemohla jsem tomu uvěřit. O pár let později jsem jeho mamince s přípravou každoroční dávky medových perníčků pomáhala i já. Tehdy jsem se naučila, jaké je pečení vlastně kouzlení, a že důležité jsou nejen přísady, ale také láska, s kterou těsto připravíte.
 

Perníčky měkké jako peřinka
O úspěchu celého pečení vždy rozhoduje těsto. Pokud chceme získat opravdu dobré těsto, musíme mít ty správné suroviny. Každá surovina je důležitá, ale jsou dvě, které jsou úplně nejdůležitější. Jsou jimi med sádlo. Ano, opravdu sádlo a dřív než je zavrhnete, měli byste recept alespoň vyzkoušet! Nebudete litovat, je to právě ta ingredience, která spolu s medem dělá tu největší parádu!  

       Suroviny: 
      o   65 dkg hladké mouky
      o   25 dkg moučkového cukru
      o   5 dkg domácího sádla
      o   10 dkg rozehřátého medu
      o   4 celá vejce
      o   1 bílek na potření
      o   1 lžička jedlé sody
      o   3 kávové lžičky perníkového koření
 

Postup:
Začneme smícháním všech sypkých surovin (mouku a cukr se určitě vyplatí nejdříve přesít na sítku), poté přidáme vajíčka, rozpuštěný med a sádlo.  Těsto s trpělivostí zpracováváme, dokud se opravdu všechny suroviny nespojí. Nenechte se odradit, pokud to bude trvat trochu déle. Jakmile je těsto pěkně konzistentní, zabalte je do igelitového sáčku a vložte do lednice. Aby se kouzlo povedlo, je třeba nechat je odležet opravdu dlouho. Pokud na ně zapomenete, vůbec nic se nestane. Doporučuji nechat je v lednici přibližně 3 - 7 dní. Po správném odpočinutí těsto vyválíme a můžeme vykrajovat.


Vykrajovátka
Od doby, co mi s pečením pomáhá i má sedmiletá dcera, zkoušíme každý rok nějaký nový experiment. Tradiční motivy perníkových srdíček, kapříků a hvězdiček jsme vyměnily za pejskyslony delfíny. Letos jsme se navíc rozhodly udělat radost také tatínkovi a společně jsme pro něj objednaly vykrajovátka ve tvaru auta kytary. Zahlédla jsem na webu i vykrajovátka ve tvaru nářadí, ale to až zase příště.

 

Do trouby a je hotovo 
Perníčky pečeme při 170° po dobu zhruba 10 minut. Hotové perníčky ještě horké potíráme jemně rozšlehaným bílkem (neměl by pěnit). Docílíte tím krásně lesklého povrchu. Po úplném vychladnutí můžeme začít zdobit.

 

Pár rad na závěr

  • Ideální síla vyváleného těsta je 0,5 cm, perníčky jsou pak hezky nadýchané. Příliš tenké těsto se navíc snáze připálí.
  • Při přípravě cukrové polevy nezapomeňte moučkový cukr dobře přesít, aby se Vám zdobící sáček neucpával. Do polevy doporučuji přidat také pár kapek citronu, poleva pak lépe ztuhne.  
  • Dejte perníčkům barvu. Krásná bílá krajka malovaná cukrem nikdy neztratí své kouzlo. Zkuste ale letos zaexperimentovat a přimíchat do polevy trochu barviček. Vaše děti budou nadšené!
  • Na uskladnění perníčků použijte nejlépe plechovou krabici, popřípadě papírovou, ale vyloženou alobalem. Nezapomeňte k perníčkům přidat také krajíc chleba, který bude v krabici udržovat správnou vlhkost. Uložte v chladnu a pak už jen celé Vánoce mlsejte. 

 


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.