Jak skladovat a uchovávat houby?

Sušení, nakládání a zamrazování hub.

Dobře skladované houby si zachovají svoji chuť a kvalitu. Zjistěte více o správném způsobu uchování hub.

Jak skladovat a uchovávat houby?

Ať se rozhodnete pro jakýkoliv způsob uchovávání hub, vždy houby pečlivé očistěte. Odstraňte nožem jakékoliv nečistoty a omyjte je vlhkým hadříkem, aby byly odstraněny i nejmenší kousky hlíny, písku a jiných nečistot.  

Teprve po očištění se můžete rozhodnou pro některou z tradičních technik uchovávání a skladování hub. 
Nejprve houby roztřiďte. Větší mohou být nakrájeny na plátky a používány k sušení, zatímco mladší je lépe celé nakládat v oleji či zavařit v octě.

Sušení

Postup je velmi jednoduchý. Nakrájejte houby ostrým nožem houby podélně vzhledem k dříku na plátky o tloušťce nejméně 5 mm.
Dbejte na to, abyste nepoškodili tvar houby. Položte nakrájené kousky na jemná ocelová síta či síťky.
Takto upravené a rozprostřené houby se nechávají uschnout v blízkosti kamen nebo jiného zdroje menšího tepla po dobu nejméně 36 hodin.
Pak houby nasypte do lněných nebo bavlněných sáčků a nechte je opět v blízkosti tepla dalších pár dní. 
Sušené houby pak skladujte na suchém místě a konstantní teplotě v uzavřených skleněných dózách s kuličkami pepře na dně.

Nakládání do oleje

Nejchutnější a nejkvalitnější jsou velmi mladé malé houby. Také jsou obvykle bez škůdců a jsou vhodné pro nakládání do oleje. 
Očištěné a vlhkým hadříkem omyté houby nechte asi tři hodiny sušit a odpočívat na kuchyňské utěrce.  
Pak houby dle potřeby nakrájejte na stejné kousky, malé houby mohou zůstat v celku a ponořte je na několik minut do 50% roztoku bílého octa a 50% suchého bílého vína obsahem alkoholu, hrstkou hrubé soli a špetkou hřebíčku. 
Po několika minutách houby vyjměte a umístěte je na bavlněnou látku a nechte je přes noc odpočívat.
Vlastní naložení do oleje je jemná práce. Používejte čisté a sterilizované nádoby. Mějte perfektně čisté ruce. Do nakládacích sklenic či dóz můžete k houbám přidat bobkový list, celý pepř. Používejte extra panenský olivový olej, lehký a ne příliš ovocný. Oleje použijte tolik, aby bylo vše pod hladinou.  
Sklenice s naloženými houbami mohou být skladovány na chladném a tmavém místě. Měli byste je zkontrolovat každých patnáct dní, abyste si ověřili, že nedošlo k uniku oleje, změnám barvy a zda jsou všechny hříbky pod hladinou. Po uplynutí asi třiceti dnů od naložení můžete houby v oleji konzumovat. 
Takto konzervovat můžete také například sezónní brambory a vařenou zeleninu.

Zamrazení

V tomto případě existují různé metody v závislosti na velikosti hub. Pokud jde o menší mladé houby, je třeba je zmrazit na rovném podnosu pomocí režimu rychlého zmrazování tak, aby zůstaly odděleny jedna od druhé a abyste je mohli spotřebovávat v množství, které právě potřebujete.
Pokud jde o větší a zralejší houby, zmrazujte houby až poté, co jste je osmažili na v pánvi. V tomto případě nakrájejte houby, namočte je do rozšlehaného vejce a smažte je s chlebovými drobky nebo jemnou kukuřičnou moukou. Díky tomu odstraníte přebytečný olej. Když pak budete houby používat na vaření, nebudete muset šetřit olejem či sádlem, protože takto uchované houby ho obsahují málo. Jídlo bude chutnější a zdravější. 
Po osmažení a odčerpání z přebytečného oleje můžete pokračovat ve zmrazování. 
Rozprostřete houby na ploché tácy či plechy posypané moukou, aby se zabránilo tomu, že se plátky vzájemně přilepí. 
Po asi 12 hodinách mohou být zmrazené houby zabaleny a skladovány v chladném skladu nebo v mrazáku a skladovány po dobu několika měsíců.

 

 
 
 
 
Díky a vařte s námi
Pavel Šmíd, majitel Pánviček.cz

Související produkty