Jak správně konzervovat zavařovat potraviny?

Sterilizace

Před použitím skleněných nádob a víček se ujistěte, že na okrajích nejsou žádné nečistoty, střepy nebo praskliny. Vždy používejte nové těsnění z přírodního kaučuku Lock-Eat. Umyjte nádoby, víčka a těsnění a sterilizujte je 12 minut ve vroucí vodě, např. ve velkém kovovém hrnci. Doporučujeme na dno kovového hrnce umístit čistou látku, ochráníte tak skleněné nádoby. Vyvarujte se jakéhokoli nárazu mezi skleněnými sklenicemi a skleněnými víčky. Po sterilizaci nechte vyschnout vzhůru nohama.

Příprava potravin

Pro konzervování vždy používejte čerstvé a důkladně umyté potraviny. Při přípravě dbejte na to, aby se ovoce a zelenina nekontaminovali odpadem, odřezky a zbytky (listy nebo slupkou). Nikdy nepoužívejte zmrazené nebo rozmrazené produkty. Vybrané potraviny pro konzervaci připravte přesně dle receptu a pokynů pro vaření. Chcete-li konzervovat syrové potraviny, doporučujeme je omýt ve slané vodě, abyste odstranili bakterie.

Plnění

Naplňte sklenice teplým jídlem. Správná úroveň naplnění je 2 cm od ráfku (přibližně 1 palec). Zkontrolujte, zda je jídlo rovnoměrně rozloženo uvnitř nádoby bez vzduchových kapes. Je-li v jídle vzduch, odstraňte veškeré vzduchové kapsy tím, že jemně stisknete potraviny nekovovou lžící.

 

Uzavření

Před uzavřením nádobek pečlivě otřete případné zbytky jídla z okrajů nádob a víček opatřených přírodním kaučukovým těsněním. Pokračujte tím, že upnete víko k nádobě. Dále můžete postupovat tepelným ošetřením dle receptu. Pokud konzervujete potraviny nakládáním do oleje nebo slaného nálevu, tepelné ošetření není nutné.

 

Konzervování - zavařování

Upnuté nádoby by měly být umístěny ve vzpřímené poloze, víčka nahoře, uvnitř velkého kovového hrnce s čistým hadříkem umístěným na dně. Doporučujeme zabalit každou nádobku čistou látkou, aby se zabránilo nárazům, jak mezi sklenicemi, tak do boků nádoby. Zavařovací hrnec naplňte vlažnou vodou, dokud nejsou sklenice zcela zakryty a zavařujte po dobu uvedenou v receptu. Ujistěte se, že sklenice jsou vždy zcela pod hladinou. V případě potřeby přidávejte vroucí vodu během zavařování. Po uplynutí doby uvedené v receptu je tepelné zpracování dokončeno. Nechte sklenice v nádobě a počkejte, dokud se přirozeně neochladí. Vyjměte nádoby z hrnce. Vždy používejte ochranné rukavice nebo pomůcky, abyste zabránili popáleninám. 

Kontrola sklenic

Počkejte, až se sklenice úplně ochladí. To může trvat několik hodin. Uvolněte pružnou svorku z nerezové oceli. Víko musí zůstat utěsněné a nemělo by se uvolnit, pokud se ho snažíte zvednout. Drží-li víčko na nádobě, je vše utěsněno a došlo k vytvoření požadovanému podtlaku ve sklenici.

Případné otevření víka může být způsobeno:

  • Nesprávná náplň: příliš málo nebo příliš mnoho jídla (věnujte pozornost správné úrovni naplnění jako v kroku Plnění)

  • Tepelné zpracování bylo provedeno nesprávně nebo nebylo dostatečně dlouhé

  • Nečistotou na okrajích víka nebo nádoby

  • Bylo použito staré nebo poškozené těsnění z přírodního kaučuku

Chcete-li vyřešit problém, zopakujte tepelné zpracování a v případě potřeby vyměňte nádobku, víko nebo těsnění z přírodního kaučuku. Po ověření těsnění víka zavřete elastickou svorku z nerezové oceli. Nebo ji můžete úplně odepnout a uložit pro další použití.

Otevření sklenice

Před otevřením sklenic doporučujeme provést "kontrolu těsnosti" podle kroku Kontrola sklenic. Pokud víko není utěsněno, jídlo nejezte.

Je-li víko dobře utěsněno, zatáhněte za pryžové ouško těsnění, abyste umožnili vniknutí vnějšího vzduchu do nádoby, čímž odstraníte podtlak v nádobce a následně snadno zvednete víko. V případě potřeby lze použít pro popotažení pryžového těsnění kleště.

 

 

 

 

Dobrou chuť vám přeje
David Liška, majitel Pánviček.cz

 

Zdroj: http://mypreservingjar.com, http://www.bormioliluigi.com/