Nádobí, které v létě potřebujete

28.6.2016

Prázdniny a teplé letní dny se nezadržitelně blíží. Konečně je tu sezona zavařování, lehkých jídel, pečené zeleniny a hlavně dovolených. Jaké nádobí využijete?

Sehnat zavařovací víčka? Žádný problém!

Zažil to snad každý. Koupit zavařovací víčka během letní sezony může být dosti obtížné. Obliba domácích marmelád, džemů, kompotů a konzervace zeleniny i masa u nás každým rokem roste. Při samotném zavařování si můžete vybrat ze dvou variant. Tou první jsou zamačkávací víčka, ke kterým potřebujete koupit také zavařovací hlavu. Tato víčka drží dobře, menší nevýhodou je, že po otevření sklenice už nejdou znovu použít. Naopak šroubovací víčka TWIST si s klidem schovejte na další zavařování. Stačí pak důkladné umytí a třeba vytření alkoholem, aby se nový obsah skleniček nekazil. 
Při výběru uzávěru skleniček si dejte pozor na zvolený průměr. 

Upečte si zeleninu ve skleněných pekáčích

V létě se to zeleninou jen hemží. Hodně z nás dává přednost odlehčenému jídelníčku a taková pečená zelenina to přesně splňuje. Skvěle se hodí skleněné zapékací mísy a pekáče. Dobře odolávají vysokým i nízkým teplotám a chlubí se velikou tvrdostí. V troubě můžete nastavit až 300 °C a mrazit lze do -40 °C. 
Vyzkoušet můžete pečenou mladou mrkev. Jen očistit, posolit hrubou mořskou solí a přidat trochu tymiánu. Ostatní kořenová zelenina chutná stejně dobře – pusťte se třeba do zeleninových hranolků s jogurtovým dipem. A takové pečené brambory s česnekem, olivovým olejem a rozmarýnem rozhodně musíte během léta také udělat. 

Dopřejte si k snídani palačinky

Během dovolené je více času k přípravě pořádné snídaně. Každý den palačinky dělat nebudete, ale jednou za čas si je nachystejte a vyhrajte si s přílohou. V letním období si buď natrháte ovoce přímo na zahradě nebo jej koupíte na trzích. Přidat lze domácí marmeláda, čokoládová poleva nebo tvaroh. Fantazii se meze nekladou. Jedna věc zůstává ale neměnná – kvalitní pánvička na palačinky. Samotná placka musí být tenká a lehce křupavá, takže se hodí pánev s malou hloubkou. Díky nepřilnavému povrchu se vám palačinky nepotrhají a hravě je otočíte. Pak už zbývá si jen uvařit do konvice oblíbený čaj nebo kávu, přidat ovocný juice a plnými doušky si vychutnávat letní pohodu. 

Pánvičky na letní sezonu do kuchyně







Seznam aktualit