Jak udělat "průhlednou" palačinku? Přinášíme videorecept

17.2.2015
S Michalem Nikodemem jsme v pražské kuchařské škole Ola Kala natočili videorecept na přípravu výborných tenkých palačinek. Není podstatné, kterou pánev na palačinky použijete, důležitý je výrobce: BALLARINI. Díky nepřilnavému povrchu pánvičky budou palačinky krásně tenké. 

Na palačinkové těsto si připravte kolem půl litra mléka, 3 vejce, trochu rozpuštěného másla, špetku soli, půlku polévkové lžíce cukru a zhruba 5 lžic hladké mouky (ze začátku raději méně, mouku můžete dosypat, když bude těsto moc řídké).
Všechny suroviny dejte do misky a ponorným mixérem či metličkou promíchejte do hladkého těsta. Aby konzistence byla ideální, nechte těsto tak 5,10 minut odpočinout. Na sporáku si rozpalte palačinkovou pánev a na ni nalijte trochu oleje. Není potřeba mnoho, povrch pánvičky je nepřilnavý, navíc palačinky by na hodně tuku nebyly tak dobré. Proto část tuku sestřete papírovou utěrkou, kterou pak budete pánev vytírat mezi jednotlivými palačinkami. Na pánev nalijte těsto, přičemž přebytečné vlijte zpátky do misky. Je to kvůli tomu, aby palačinka byla na všech místech stejnoměrně tenká. Z uvedené dávky připravíte asi 10 kusů, lze je dochutit marmeládou, povidly, ovocem... nasladko nebo i naslano, například špenátem s ricottou a muškátovým oříškem. 







Seznam aktualit