Nože z damaškové oceli

Koupí damascénského nože a jeho používáním vkročíte do dávné historie, protože právě technologie výroby damaškové oceli, ze které je vyroben tento nůž, sahá do doby několik století před Kristem. Tento název dostala tato ocel podle syrského města Damašek, přes který byla tato ocel dovážena z Indie.

Ve struktuře materiálu se střídá více vrstev různých druhů oceli s různými vlastnostmi, jako je křehkost, houževnatost, ohebnost a podobně. Těchto více vrstev oceli je spojených metodou kovářského svařování do jednoho celku. Výsledkem je materiál, který má unikátní vlastnosti převzaté ze všech druhů oceli, které v něm byly na jeho výrobu použity. Proto právě tento nůž je tvrdý a houževnatý zároveň. Nůž dosahuje tvrdost 60 HRC, což je horní hranice tvrdosti nožů.

Výsledná struktura materiálu po jeho obroušení, leptání a vyleštění vytváří jedinečnou strukturu s nádhernou kresbou, podle které je možné tento kvalitní nůž identifikovat.
Při používání berte ohled na to, že tento nůž je velmi ostrý a slouží na krájení potravin (ne zmrazených). Při jeho používání dbejte na vaši bezpečnost.
Po použití tohoto nože doporučujeme, vzhledem k jeho hodnotě, nenechávat nůž pohozený v mycím dřezu, ihned po použití umýt, osušit a odložit na místo, kde nedochází ke kontaktu s jinými kovovými předměty.
Doporučujeme broušení tohoto nože provádět prostřednictvím speciální brusky s patentovaným výrobkem (systémem) společnosti Vulkanus.