Pánve na palačinky
Pánve na palačinky

Pánve na palačinky

Jak vybrat? Skrýt popis

Palačinky milují děti i dospělí. Receptů koluje spousta, lze je připravit sladké i slané, ale jedno mají společné – bez kvalitní pánve na palačinky se neobejdete. 

Tenká nebo tlustá? 

U palačinek rozlišujeme dva základní druhy. Ty první jsou tenké, jemnější a říká se jim Crêpe. Většina z nás ale zná ty klasické silnější. Pokud si chcete dopřát ty jemnější, pak určitě oceníte pánvičku určenou speciálně na palačinky, která se vyrábí i na indukci. Takové pánvičky mají malou hloubku, díky čemuž je výsledná placka krásně tenká a křupavá. Nespornou výhodou je nepřilnavý povrch, kdy nemusíte používat při smažení zbytečně velké množství tuku a otáčení bude i tak hračka. 

Jak připravit těsto na palačinky

Základ se neliší. Hladká mouka, mléko, vejce a špetka soli. Pak ale přichází olej – ten všichni nedávají, ale právě s ním docílíte tenších placek. Přidat lze také cukr, klasický i vanilkový. 

Ingredience:

200 ml polotučného mléka
2 lžíce rostlinného oleje
2 vejce
1/2 balíčku vanilkového cukru
špetka soli
140 g hladké mouky
olej nebo máslo

Jako první přichází na řadu mléko, do kterého přidáváme vejce, cukr a sůl. Nepoužíváme vařečku, ale šleháme metličkou – do těsta dostaneme vzduch, takže bude pěkně vláčné. Pak postupně přisypeme prosátou mouku, dokud nemáme dostatečně husté těsto. Teprve nakonec vmícháme olej. 
Těsto si připravte vždy alespoň půl hodiny předem, ideálně hodinu, aby mouka stihla nabobtnat – pomáhá k tomu, aby se palačinky zbytečně nepálily. 

Palačinka – jde se smažit 

Před samotným smažením těsto lehce promícháme. Doporučujeme určitě zvolit pánve s nepřilnavým povrchem a nejlépe přímo pánve na palačinky. Pánvička musí být dostatečně rozpálená, použijeme jen malé množství tuku. Těsto rozlijeme naběračkou a krouživým pohybem ruky jej dostaneme po celé ploše pánve. Obracíme ji, až jak ztuhne – když s pánví pohybujeme, tak se palačinka sama snadno posouvá a nikde není přichycená. 

Na řadě je zdobení

Palačinky se podařily a přichází zdobení. Kombinací je ohromná spousta. V létě doporučujeme využít čerstvého ovoce. Taková lesní směs s trochou jogurtu nebo smetany palačinku změní v něco naprosto dokonalého. V teplých dnech jde samo sebou přidat i zmrzlinu. V zimě naopak sáhněte po džemech, marmeládách nebo třeba banánu a čokoládě.

Když vynecháte cukr do těsta, pak můžete zkusit slanou variantu – potřít čerstvým sýrem, pomazánkou nebo přidat zeleninu.

Rady jak na palačinky


 
 

Značka a parametry

Cena

0
508 Kč

Novinka

Akce

Skladem

Sezonní akce

Průměr

0 cm
25 cm

Značka