Pánev je bezesporu jedním z nejdůležitějších typů nádobí v kuchyni. Neslouží jen ke smažení, ale může se na ní i běžně vařit, dusit či grilovat. Stejně jako u řady jiných věcí je ale potřeba ji vybírat s rozvahou. A jaká by tedy pánev měla být, abyste s ní byli spokojeni?
V první řadě musí pasovat na Váš sporák. Dnes už je běžné, že jsou pánve určeny na plynový a elektrický sporák i na sklokeramickou desku, ale dávejte si pozor, pokud máte sporák s indukční deskou. Pánev na indukci totiž musí mít ve dně ocel. V našem e-shopu nabízíme celou řadu pánví na indukci. Mužete si vybrat například z linií: SCANPAN IQ, Positano, Portofino, Cortina Granitium, Ferrara, Alba a jiné.
Pokud nebudete vařit pouze pro sebe, volte raději páne větší. Je praktičtější. Nejběžněji prodávané pánve mají v průměru 26 až 28 cm. Na takovou pánev již bez problémů naskládáte čtyři plátky masa nebo menší rybu. A protože pánev neslouží obvykle jen ke smažení je vhodné, aby byla i dostatečně hluboká.
Při výběru panvičky se nevyplatí příliš šetřit. Díky kvalitnímu materiálu vám totiž pánev vydrží po řadu let. U kvalitního materiálu se nemusíte bát, že se budou do jídla uvolňovat nějaké škodlivé látky. Všechny pánve v naší nabídce jsou vyrobeny z vysoce kvalitních materiálů. Většina pánví má jádro vyrobeno z hliníkum, který je výborným vodičem tepla. To má za následek, že pánev je rovnoměrně zahřívána a vaření je rychlé a úsporné. Ještě lepší tepelné vlastnosti mají měděné pánve.
Pryč jsou doby, kdy se na pánvích mohlo smažit pouze s velkou vrstvou tuku. Dnes už je běžnou součástí každé dobré pánvičky nepřilnavý povrch. Pozor ale na druh nepřilnavého povrchu. U hodně rozšířeného teflonového povrchu se mluví o jeho škodlivosti, proto je lepší sáhnout po pánvích s keramickým či titano keramickým povrchem. Ten je tvořen několika vrstvy keramických částic a je nejen nepřilnavý, ale také odolný vůči vysokým teplotám a mechanickému poškození..
Tento keramický povrch je použit u našich pánví Ballarini a SCANPAN. Navíc je u některých naší pánví do povrchu přidán také oxid titaničitý, zvyšující odolnost povrchu proti poškrábání. Např. u pánví Cortina Granitium jsou zase přidány minerální částice, díky nimž je povrch pánve velmi odolný a navíc designově zajímavý.
Jak už bylo zmíněno, povrchy všech našich výrobků neobsahují teflon a žádné těžké kovy a PFOA (kyselinu perfluoroktanovou).
Při vaření také oceníte, že povrchy jsou kovuvzdorné, takže když čas od času použijete kovovou obracečku nebo vidličku, nebudete to žádná tragédie a na funkčnost povrchu to nebude mít žádný vliv.
Připravujete na pánvi například těstoviny s omáčkou a potřebovali byste nakonec celý pokrm zapéct se sýrem v troubě? Žádný problém. Jen je potřeba vybírat pánve do touby. Tyto pánve mají tepelně izolovanou rukojeť, jednoduše řečeno, v troubě se neroztaví.
Při výběru pánve si také zjistěte, na kolik je obtížná její následná údržba a umývání. Samozřejmě nejpohodlnější je, když ji můžete jednoduše vložit do myčky. Tuto možnost nabízí všechny pánve v naší nabídce, kromě měděných.
Při zmínce o údržbě je ještě dobré zmínit vychytávku, se kterou italská firma Ballarini před nedávnem přišla. Do madel některých typů pánví zabudovala thermopoint neboli termobod. Ten červeným kolečkem určí, že je pánev už zchlazená a lze ji umýt. Tím, že se pánev neumývá ještě teplá, se výrazně zvyšuje její životnost.
Při koupi pánvičky se vyplatí si zároveň přikoupit poklici. Nejen že výrazně ušetříte za spotřebu energie, ale navíc pak nemusíte uklízet vystříknuté kapky na kachličkách a sporáku. Také omezíte množství vlhkosti v kuchyni. Koupit si můžete pokličku s plastovým nebo nerezovým hmatníkem – doporučujeme s nerezovým hmatníkem, abyste poklici mohli vložit i do trouby. Co se týče velikosti pokliček, jsou standardizované, takže je lze koupit i dodatečně a platí jednoduché pravidlo, že na pánev o průměru 28 cm bude pasovat poklice o průměru 28 cm.
Ballarini SALINA hluboká pánev 28cm 28cm
Indukční hluboká pánev 28cm s extrémně odolným zesíleným titanovým povrchem GRANITIUM Ti-X…
Ballarini SALINA hluboká pánev 28cm+skl.víko 28cm
Indukční hluboká pánev s poklicí 28cm s extrémně odolným zesíleným titanovým povrchem…
Ballarini SALINA pánev 20cm 20cm
-25%Indukční pánev 20cm s extrémně odolným zesíleným titanovým povrchem GRANITIUM Ti-X s…
Ballarini SALINA pánev 26cm 26cm
Indukční pánev 26cm s extrémně odolným zesíleným titanovým povrchem GRANITIUM Ti-X s…
Ballarini SALINA pánev 32 cm 32cm
Indukční pánev 32cm s extrémně odolným zesíleným titanovým povrchem GRANITIUM Ti-X s…
TechnIQ hluboká pánev 30cm 5,5lt, SCANPAN
Velká hluboká pánev s obsahem 5,5 litru a s kovuodolným titanovým povrchem o průměru 30cm…
Menší pánev s kovuodolným titanovým povrchem o průměru 22cm vhodná na všechny druhy sporáků,…
Velká pánev s kovuodolným titanovým povrchem o průměru 30cm vhodná na všechny druhy sporáků,…
TechnIQ WOK 26cm 3,7lt, SCANPAN
WOK pánev s titanovým kovuodolným povrchem o průměru 26 cm a objemu min 3,7 lt, bez obsahu…
WOK pánev s titanovým kovuodolným povrchem o průměru 30cm s obsahem 5 litrů, povrch bez PFOA.
TRENTO pánev litinová 30cm/3l 30cm
Pánev Tramontina Trento z 2,5 mm silné litiny s vnitřním nepřilnavým povrchem Starflon…
TRENTO WOK litinový s víkem 32cm/5l 32cm
S wokem TRENTO 32cm z dílny brazilskéfirmy Tramontina uvaříte potraviny rychle a rovnoměrně…
UNA nerezová pánev 24cm/2,1lt, Tramontina 24cm
Nerezová pánev 24cm/2,1lt. Nádobí s trojitým dnem je vyrobeno z nerezavějící oceli 18/10,…