Domácí kynutý chléb

Doba přípravy: 8-12 hodin
Doba vaření: 40 minut

Ingredience:

5 g kvasnic
1 polévková lžíce soli
1/2 litru studené vody
625 g mouky (doporučujeme 125 g žitné a 500 g pšeničné mouky)

Postup:

Do mísy o objemu 5 litrů rozdrtíme droždí, přidáme sůl a vodu a mícháme, dokud se kvasnice nerozpustí. Přidáme všechnu mouku a mícháme, dokud se mouka nespojí s vodou a nezvlhne - těsto by mělo být lepivé. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout při pokojové teplotě po dobu 8 - 12 hodin.
 
Po nakynutí těsto oškrábáme z okrajů misky a trochu mícháme. Rozloženou utěrku posypeme asi 1/2 šálkem pšeničné mouky a rozprostřeme rukou asi na průměr 27 cm. Následně na takto připravenou utěrku vyklopíme těsto a lehce jej do utěrky zabalíme.
 
Do trouby na spodní rošt vložíme pekáč či hrnec o objemu 4,8 litru s víkem a předehřejeme troubu na 240 °C. Když jsou trouba a pečící nádoba dostatečně zahřáté, vyjmeme nádobu z trouby a těsto do ní pečlivě vylijeme. Nádobu zakryjeme víkem a vrátíme zpět do trouby. 

Pečeme po dobu 25 minut s víkem a pak 15 minut bez víka. 

Upečený chleba opatrně vyklopíme na utěrku a zabalíme ho. Chleba necháme chladnout alespoň hodinu před prvním krájením.

Tip!

Je těžké odolat vůni vašeho čerstvě upečeného voňavého chleba. Ale vydržte s ochutnáváním, dokud nezchladne na pokojovou teplotu! Je důležité nechat chleba dostatečně vychladnout, ideálně na drátěném stojanu. Příliš brzké zakrojení způsobí, že chleba nebude vláčný a měkký. Chléb je skutečně dopečen až zchladne. Kůrka musí rozvíjet svou křupavost a vlhkost uprostřed chleba potřebu čas, aby se rovnoměrně rozložila. 

 

 
 
 
 
Díky a vařte s námi
Pavel Šmíd, majitel Pánviček.cz

Související produkty