A když nerostou? Vyzkoušejte Shiitake!

Houby Shiitake s rýží (Japonsko)

Shiitake mohou být velmi jednoduše připraveny a elegantně podávány s rýží. Tuto velmi chutnou houbu můžete koupit v obchodě občas čerstvé, ale častěji sušené. Vždy je dobré mít doma nějakou zásobu. 

Sušené houby jsou sice vhodné ke skladování, ale nelze je ihned použít v kuchyni.

 

Jak si tedy připravíte sušené Shiitake k okamžité spotřebě?

Vezměte cca 12 sušených Shiitake a nechte je přes noc namočené ve 2 litrech vody. Poté vše nalijte do velkého hrnce a na středím ohřevu přiveďte pomalu k varu. Jakmile začnou houby vařit, sundejte hrnec z plotny. 

Nyní již stačí Shiitake osušit a uložit do uzavíratelných sklenic a uskladnit v ledničce k dalšímu zpracování. 

A nyní k vlastnímu receptu...

Takto předpřipravené houby nakrájejte na kousky a vložte je do kastrolu či wok pánve zamíchejte s 3 lžícemi sójové omáčky (Shoyu) a 1 čajovou lžičkou hnědého cukru.

Dle chutí můžete také přidat mirin, druh sladkého japonského vína nebo saké. Pokud máte rádi zázvor, můžete ho také kousek nastrouhat a přidat.
 
Vše vařte na středním ohni, dokud se veškerá voda nevypaří. 

Servírujte v miskách s rýží. 

A co že je to přesně ta Shiitake?

Shiitake aneb Houževnatec jedlý je velmi oblíbená a chutná houba původem z jihovýchodní Asie.

V přírodě Shiitake roste na trouchnivějícím a mrtvém tvrdém dřevě listnatých stromů. Zejména shii, kaštanu, dubu, javoru, buku, topolu a dalších. Má ráda teplé a vlhké prostředí. Tradičně se pěstuje v Číně, Koreji a Japonsku.

Nejstarší písemná zmínka o pěstování houby Shiitake je z Číny z roku 1209. Další záznamy o pěstování této houby se pak objevují i v následujících letech. Do Japonska se houba dostává pravděpodobně v devátém století. První kniha o kultivaci houby Shiitake v Japonsku pochází od japonského zahradníka Chūryō Sato z roku 1796. Od tohoto roku lze mluvit o prokazatelné řízené produkci této houby. 

Původní metoda pěstování a kultivace spočívala v přikládání nařezaného dřeva ke stromům, na kterých již houby rostly, nebo obsahovaly spóry Shiitake. 

Shiitake je nyní oblíbená po celém světě a představuje 25% celkové roční produkce a spotřeby hub. 

Čerstvá a sušená Shiitake má v kuchyni široké uplatnění. V Japonsku je podávána například v miso polévce. Je to houba oblíbená vegetariány.
 
Jeden typ vysoce kvalitní Shiitake se nazývá Donko či Donggu, což v čínštině doslova znamená „zimní houba“.

 

 
 
 
 
Díky a vařte s námi
Pavel Šmíd, majitel Pánviček.cz

Související produkty