Česnečka podle pana uzenáře
Doba přípravy: 30 min.
Suroviny na 4 porce:
1,5 litru vývar z uzeného masa
10 dkg uvařeného uzeného masa
1 mrkev
5 dkg paprikové libové slaniny (plátky)
2 brambory
1 cibule
6 stroužků česneku
sádlo
sůl, pepř, majoránka
Na ozdobu:
chlebové krutony
tvrdý sýr
Postup:
Do hrnce dáme lžíci sádla, necháme rozpálit, přidáme na jemno nakrájenou cibuli a na tenké plátky 3 stroužky nakrájeného česneku. Uvařené uzené maso nakrájíme na malé kostičky a paprikovou slaninu na jemné nudličky. Přidáme vše k základu a necháme chvilku restovat.
Brambory nakrájíme na drobné kostičky a malou mrkev nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme do hrnce a zalijeme vývarem z uzeného masa. Vaříme, dokud brambory nejsou měkké. Na závěr přidáme prolisované 3 stroužky česneku. Polévku můžeme případně ještě dochutit solí, pepřem a majoránkou.
Horkou česnečku servírujeme nejlépe do misek a posypeme upečenými kostičkami tvrdšího chleba a nastrouhaným sýrem. Hotovou česnečku se sýrem ihned podáváme.