Domácí bezový sirup za studena

Suroviny na základní dávku:

  • 15 pěkných květů černého bezu 
  • 1 citron (lepší je bio) 
  • 1 litr převařené vody 
  • 10 g kyseliny citronové 
  • 1 kg cukru
Postup:
Natrháme mladé květy černého bezu, pokud možno v co nejčistším prostředí, abychom je nemuseli mýt a nepřišli tak o spoustu cenných látek. Dáváme také pozor, aby v nich nebyly mšice.
Do větší nádoby vložíme bezové květy a zalejeme 1 litrem studené převařené vody.  Přidáme na plátky nakrájený citron. Pokud je v bio kvalitě (nestříkaný), použijeme ho i s kůrou – sirup pak bude mít příjemné citronové aroma.  Necháme luhovat 24 hodin v chladné místnosti. Během luhování směs několikrát promíchejte. Po této době tekutinu přecedíme přes plátno (nebo čistou punčochu) a dobře vymačkáme včetně šťávy z citronu
Do scezené tekutiny přidáme 10 g kyseliny citronové a 1 kg cukru. Vše společně mícháme až do úplného rozpuštění – vždy krátce zamícháme a necháme rozpouštět. Opakujeme přibližně po 20 minutách. Pokud se na dně již neusazuje cukr, máme hotovo.

Sirup naléváme do vymytých a horkou vodou vypařených (vychladlých) láhví. Nejlepší jsou z čirého skla s patentním uzávěrem.