Hovězí guláš z tlakového hrnce
Připravili jsme pro Vás recept podle kterého zvládne guláš uvařit i méně zkušený kuchař nebo kuchařka.
Suroviny pro 4 osoby
- 800 g hovězího masa (krk nebo kližka)
- 400g cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžička pálivé papriky dle chuti
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce hladké mouky
- 1/2 lžičky kmínu
- 1 lžíce majoránky
- 2 bobkové listy
- 1 l hovězího vývaru (nebo vody)
- Sůl a pepř podle chuti
- 3 lžíce sádla nebo oleje
Postup:
Hovězí maso nakrájejte na kostky přibližně 3x3 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a rozdrťte nebo jemně nasekejte.
V tlakovém hrnci rozehřejte sádlo nebo olej na středně vysokou teplotu. Přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji do zlatova. Přidejte nakrájené maso a opečte ho ze všech stran, dokud se nezatáhne a nezezlátne. Přidejte papriku (sladkou i pálivou), kmín, bobkové listy a promíchejte, aby se koření rozvinulo v tuku. Poté přidejte rajčatový protlak a mouku. Vše dobře promíchejte a nechte krátce opékat. Ale ne dlouho aby se paprika nespálila.
Přidejte drcený česnek, zalijte vývarem (nebo vodou) tak, aby bylo maso skoro celé ponořené. Osolte, opepřete podle chuti. Zavřete tlakový hrnec a vařte na vysoký tlak po dobu 30-35 minut.
Dokončení:
Po uplynutí doby vaření vypněte zdroj tepla a nechte tlakový hrnec přirozeně vychladnout, nebo jej opatrně uvolněte podle návodu k vašemu hrnci. Otevřete hrnec a dochuťte guláš solí, pepřem a majoránkou.
Podávejte s houskovými knedlíky, těstovinami nebo čerstvým chlebem.
Přejeme Vám dobrou chuť!