Hrášková krémová polévka

Suroviny:

  • balíček mraženého hrášku nebo čerstvého
  • zeleninový vývar
  • 1 syrová oloupaná brambora
  • čerstvý sýr – palouček nebo žervé
  • střední cibule
  • 200 ml smetany
  • 30 g másla
  • pepř a sůl

Postup:

Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme ji na másle. Do hrnce přisypeme hrášek, přidáme na kostky nakrájenou bramboru a zalijeme vývarem.  Vaříme zhruba 10 minut. Do polévky přidáme čerstvý sýr a rozmixujeme ji do hladka. Na závěr přidáme smetanu, dochutíme solí a pepřem. Kdo chce, může ji přecedit přes síto. Nám ale chutná v lehce hrubší variantě.

Polévku můžeme servírovat společně s čerstvě upečenými krutony.