Jarní pečené kuře z jednoho pekáče
4 porce
Příprava: cca 2 hodiny
Pokud nevíte, co si připravit slavnostnějšího na Velikonoce, zvolte jarní pečené kuře, které se připravuje i s přílohou v jednom pekáči. Nestrávíte tak celý den u plotny, a budete potřebovat minimum nádobí.
Potřebné suroviny:
- 1 celé kuře
- brambory cca 800 gramů
- máslo 100 gramů
- čerstvé bylinky dle chuti (tymián, petrželka)
- česnek 4 stroužky
- citron 1 kus, pokud možno chemicky neošetřený
- olivový olej 4 lžíce
- sůl a pepř
Kuře důkladně osolte zvenku i zevnitř a nechte chvíli odležet. Mezitím si v misce smíchejte změklé máslo, nasekané bylinky, prolisovaný 1 stroužek česneku a trochu nastrouhané citronové kůry z dobře omytého citronu. Uvolněte kůži na prsou kuřete a do vzniklé kapsy vetřete bylinkové máslo. Jen si dejte pozor, ať kůži neprotrhnete. Zbylým máslem potřete celé kuře zvenku.
V druhé misce si smíchejte olej, sůl, citronovou šťávu (množství dle Vaší chuti), prolisovaný česnek a opepřete. Výsledná marináda by měla být nakyslá, ale nesmí úplně potlačit ostatní chutě.
Umyté brambory nakrájejte na čtvrtky, obalte v marinádě a vsypte do pekáče. Na ně položte celé kuře, podlijte trochou vody a vložte do trouby rozpálené na 160 stupňů a pečte zhruba hodinu. Poté zvyšte teplotu na 200 stupňů a pečte ještě zhruba 25 minut, do zlatova.
Přejeme Vá dobrou chuť.