Jarní pečené kuře z jednoho pekáče

 4 porce

Příprava: cca 2 hodiny

Pokud nevíte, co si připravit slavnostnějšího na Velikonoce, zvolte jarní pečené kuře, které se připravuje i s přílohou v jednom pekáči. Nestrávíte tak celý den u plotny, a budete potřebovat minimum nádobí.

Potřebné suroviny:

  • 1 celé kuře
  • brambory cca 800 gramů
  • máslo 100 gramů
  • čerstvé bylinky dle chuti (tymián, petrželka)
  • česnek 4 stroužky
  • citron 1 kus, pokud možno chemicky neošetřený
  • olivový olej 4 lžíce
  • sůl a pepř

 

Kuře důkladně osolte zvenku i zevnitř a nechte chvíli odležet. Mezitím si v misce smíchejte změklé máslo, nasekané bylinky, prolisovaný 1 stroužek česneku a trochu nastrouhané citronové kůry z dobře omytého citronu. Uvolněte kůži na prsou kuřete a do vzniklé kapsy vetřete bylinkové máslo. Jen si dejte pozor, ať kůži neprotrhnete. Zbylým máslem potřete celé kuře zvenku.

V druhé misce si smíchejte olej, sůl, citronovou šťávu (množství dle Vaší chuti), prolisovaný česnek a opepřete. Výsledná marináda by měla být nakyslá, ale nesmí úplně potlačit ostatní chutě.

Umyté brambory nakrájejte na čtvrtky, obalte v marinádě a vsypte do pekáče. Na ně položte celé kuře, podlijte trochou vody a vložte do trouby rozpálené na 160 stupňů a pečte zhruba hodinu. Poté zvyšte teplotu na 200 stupňů a pečte ještě zhruba 25 minut, do zlatova.

Přejeme Vá dobrou chuť.