Dokonalé palačinky
Tenká nebo tlustá?
U palačinek rozlišujeme dva základní druhy. Ty první jsou tenké, jemnější a říká se jim Crepe. Většina z nás ale zná ty klasické silnější. Pokud si chcete dopřát ty jemnější, pak určitě oceníte pánvičku určenou speciálně na palačinky, která se vyrábí i na indukci. Takové pánvičky mají malou hloubku, díky čemuž je výsledná placka krásně tenká a křupavá. Nespornou výhodou je nepřilnavý povrch, kdy nemusíte používat při smažení zbytečně velké množství tuku a otáčení bude i tak hračka.
Jak připravit těsto na palačinky
Základ se neliší. Hladká mouka, mléko, vejce a špetka soli. Pak ale přichází máslo – to všichni nedávají, ale právě s ním docílíte tenších placek. Přidat lze také cukr, klasický i vanilkový.
Ingredience na těsto:
Jako první přichází na řadu mléko, do kterého přidáváme vejce, cukr a sůl. Nepoužíváme vařečku, ale šleháme metličkou – do těsta dostaneme vzduch, takže bude pěkně vláčné. Pak postupně přisypeme prosátou mouku, dokud nemáme dostatečně husté těsto. Teprve nakonec vmícháme trošku rozpuštěného másla.
Těsto si připravte vždy alespoň půl hodiny předem, aby mouka stihla nabobtnat – pomáhá k tomu, aby se palačinky zbytečně nepálily.
Palačinka – jde se smažit
Na řadě je zdobení
Palačinky se podařily a přichází zdobení. Kombinací je ohromná spousta. V létě doporučujeme využít čerstvého ovoce. Taková lesní směs s trochou jogurtu nebo smetany palačinku změní v něco naprosto dokonalého. V teplých dnech jde samo sebou přidat i zmrzlinu. V zimě naopak sáhněte po džemech, marmeládách nebo třeba banánu a čokoládě.