Dokonalé palačinky

Tenká nebo tlustá? 

U palačinek rozlišujeme dva základní druhy. Ty první jsou tenké, jemnější a říká se jim Crepe. Většina z nás ale zná ty klasické silnější. Pokud si chcete dopřát ty jemnější, pak určitě oceníte pánvičku určenou speciálně na palačinky, která se vyrábí i na indukci. Takové pánvičky mají malou hloubku, díky čemuž je výsledná placka krásně tenká a křupavá. Nespornou výhodou je nepřilnavý povrch, kdy nemusíte používat při smažení zbytečně velké množství tuku a otáčení bude i tak hračka. 

Jak připravit těsto na palačinky

Základ se neliší. Hladká mouka, mléko, vejce a špetka soli. Pak ale přichází máslo – to všichni nedávají, ale právě s ním docílíte tenších placek. Přidat lze také cukr, klasický i vanilkový. 

Ingredience na těsto:

200 ml polotučného mléka
2 vejce
1/2 balíčku vanilkového cukru - nemusí být
špetka soli
140 g hladké mouky
lžíce rozpuštěného másla
olej na smažení

Jako první přichází na řadu mléko, do kterého přidáváme vejce, cukr a sůl. Nepoužíváme vařečku, ale šleháme metličkou – do těsta dostaneme vzduch, takže bude pěkně vláčné. Pak postupně přisypeme prosátou mouku, dokud nemáme dostatečně husté těsto. Teprve nakonec vmícháme trošku rozpuštěného másla. 
Těsto si připravte vždy alespoň půl hodiny předem, aby mouka stihla nabobtnat – pomáhá k tomu, aby se palačinky zbytečně nepálily. 

Palačinka – jde se smažit 

Před samotným smažením těsto lehce promícháme. Doporučujeme určitě zvolit pánev s nepřilnavým povrchem a nejlépe přímo pánve na palačinky. Pánvička musí být dostatečně rozpálená, použijeme jen malé množství tuku. Těsto rozlijeme naběračkou a krouživým pohybem ruky jej dostaneme po celé ploše pánve. Obracíme ji, až jak ztuhne – když s pánví pohybujeme, tak se palačinka sama snadno posouvá a nikde není přichycená. 

Na řadě je zdobení

Palačinky se podařily a přichází zdobení. Kombinací je ohromná spousta. V létě doporučujeme využít čerstvého ovoce. Taková lesní směs s trochou jogurtu nebo smetany palačinku změní v něco naprosto dokonalého. V teplých dnech jde samo sebou přidat i zmrzlinu. V zimě naopak sáhněte po džemech, marmeládách nebo třeba banánu a čokoládě.

Když vynecháte cukr do těsta, pak můžete zkusit slanou variantu – potřít čerstvým sýrem, pomazánkou nebo přidat zeleninu.

Máme pro Vás i videorecept, jak připravit supertenké palačinky.