Špenátová žemlovka s uzeným masem
Žemlovka je skvělá teplá, ale můžete si ji dát do krabičky a vzít s sebou jako svačinu nebo oběd.
Doba přípravy: 45 min.
Suroviny na 4 porce:
-
5-6 grahamových rohlíků nakrájených na kousky
-
3 lžíce rozehřátého másla
-
240g ricotty
-
3 hrsti mladého (baby) špenátu
-
250g uzeného masa, nakrájeného na kostky
-
pár snítek tymiánu, otrhané lístky
-
6 vajec
-
150ml mléka
-
200ml smetany ke šlehání
-
2 stroužky česneku, nadrobno
-
40g strouhaného parmazánu
-
sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
Troubu předehřejte na 180°C. Nakrájené rohlíky rozprostřete na plech a pokapejte je máslem. Vložte do trouby a nechte je zezlátnout a zkřupavět. Vyjměte z trouby a nechte zchladnout.
Zlehka promíchejte ricottu, špenátové listy, kostky uzeného masa, tymián a kousky opečených rohlíků. Směs rozprostřete na dno zapékací nádoby. Smíchejte vejce, mléko, smetanu, česnek a parmazán. Směs osolte a opepřete a zalijte jí obsah zapékací nádoby. Vložte do trouby rozehřáté na 180°C a pečte cca 25 minut, až nákyp zpevní a zezlátne. Chutná horký, ale i studený. Potřebné náčiní pro přípravu této dobroty najdete u nás.
Pokud děláte tuto žemlovku na jaře, přidejte ke špenátu i medvědí česnek.