Špenátová žemlovka s uzeným masem

Žemlovka je skvělá teplá, ale můžete si ji dát do krabičky a vzít s sebou jako svačinu nebo oběd.

Doba přípravy: 45 min.

Suroviny na 4 porce:

  • 5-6 grahamových rohlíků nakrájených na kousky

  • 3 lžíce rozehřátého másla

  • 240g ricotty

  • 3 hrsti mladého (baby) špenátu

  • 250g uzeného masa, nakrájeného na kostky

  • pár snítek tymiánu, otrhané lístky

  • 6 vajec

  • 150ml mléka

  • 200ml smetany ke šlehání

  • 2 stroužky česneku, nadrobno

  • 40g strouhaného parmazánu

  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Troubu předehřejte na 180°C. Nakrájené rohlíky rozprostřete na plech a pokapejte je máslem. Vložte do trouby a nechte je zezlátnout a zkřupavět. Vyjměte z trouby a nechte zchladnout.

Zlehka promíchejte ricottu, špenátové listy, kostky uzeného masa, tymián a kousky opečených rohlíků. Směs rozprostřete na dno zapékací nádoby. Smíchejte vejce, mléko, smetanu, česnek a parmazán. Směs osolte a opepřete a zalijte jí obsah zapékací nádoby. Vložte do trouby rozehřáté na 180°C a pečte cca 25 minut, až nákyp zpevní a zezlátne. Chutná horký, ale i studený.  Potřebné náčiní pro přípravu této dobroty najdete u nás.

Pokud děláte tuto žemlovku na jaře, přidejte ke špenátu i medvědí česnek.