Tradiční recept na domácí sušenky

RECEPT NA SUŠENKOVÉ TĚSTO
Množství vystačí na zhruba 50 sušenek.

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g cukru
  • 250 g změklého másla
  • 2 žloutky a 1 celé vejce
  • špetka soli
  • šálek mléka
  • 2-3 lžičky kakaa (není nutné)

Příprava:
Nasypejte mouku do mísy, dobře ji promíchejte s cukrem a špetkou soli, přidejte vaječné žloutky i celé vejce a vypracujte těsto.
Přidejte změklé, na kousky nakrájené máslo, přilejte mléko a vypracujte vláčné a homogenní těsto.
Nechte těsto zabalené do fólie odpočinout v lednici po dobu 20-30 minut.

  • Předehřejte si troubu na 180 °C a najděte vykrajovátko nebo něco, co ho bude připomínat. Může to být třeba sklenička.
  • Pracovní vál si posypte moukou, ať se vám těsto nelepí. 
  • Z těsta vytvořte asi 1 cm vysoký plát a vykrájejte z něj kolečka nebo jiné tvary dle libosti. Dávejte je na plech vyložený pečícím papírem.
  • Nebo můžete použít náš lis na těsto pomocí kterého vytvoříte sušenky jako od cukráře.
  • Sušenky pečte zhruba 12 minut, ale buďte neustále ve střehu, ať je nespálíte. Po upečení je pak nechte vychladnout na mřížce.