Valentýnské tříchodové menu
Salát z chobotnice
Suroviny na 2 porce:
- 300 g chapadel z chobotnice
- 1 mrkev
- 1/4 celeru
- 1 kořen petržele
- 100 ml olivového oleje
- 1 větší citron
- mletý bílý pepř
- sůl a petrželka
Postup přípravy:
do hrnce vložíme dobře očištěnou a omytou chobotnici, přidáme oloupanou kořenovou zeleninu, osolíme, přiklopíme poklicí a na středním stupni přivedeme k varu. Jakmile voda začne vaři,t snížíme tepelný zdroj na minimum a pomalu vaříme do měkka zhruba hodinu až hodinu a půl. Uvařenou chobotnici vyjmeme a necháme ji vychladnout. V misce vyšleháme citronovou šťávu s olejem, osolíme, opepříme a do této marinády vložíme na kousky nakrájenou chobotnici. V chladu necháme uležet nejméně 2 hodiny. Kousky chobotnice rozdělíme na talíře, každou porci přejeme marinádou a posypeme najemno nakrájenou petrželkou. Podáváme jako předkrm s pečivem.
Plněná roláda z krůtího masa
Suroviny na 4 porce:
- 600 gramů krůtích prsou
- 50 gramů přepuštěného másla a trochu vývaru na podlití
Na nádivku:
- 4 míchaná vajíčka
- ½ červené kapie
- 1 nožička párku
- 4 plátky sýra
- petrželová nať
- pepř a sůl
Postup přípravy:
Z omytého a osušeného masa si připravíme plát o větší ploše. Maso lehce naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme míchanými vejci, která posypeme na kostičky nakrájenou kapií a jemně pokrájenou petrželovou natí. Párek obalíme plátky sýra a položíme na vejce. Plát masa zarolujeme a pevně ovážeme tenkým provázkem. Na sporáku v hlubší pánvi vhodné do trouby nebo v pekáči rozehřejeme máslo a roládu na opečeme ze všech stran do světle hnědé barvy. Lehce podlijeme vývarem. Přikryjeme pokličkou a za občasného přelévání výpekem pečeme v troubě na 180 stupňů zhruba hodinu. Dle Vaší chuti je možné na posledních 15 minut pečení přidat k roládě nakrájenou zeleninu (např. mrkev a pórek). Upečenou roládu vyjmeme, odstraníme provázek a nakrájíme na porce. Vzniklý výpek můžeme ještě zjemnit kouskem másla. Roládu podáváme s bramborovou kaší nebo rýží polité vypečenou šťávou.
Ořechový koláč
Suroviny na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 1 vejce
- 60 g moučkového cukru
- půl prášku do pečiva
- čokoládová poleva
na krém:
- 250 ml mléka
- 1 lžička másla
- 50 g pískového cukru
- 20 g vanilkového pudinku
- 3 lžíce rumu
na ořechovou hmotu:
- 100 g nahrubo nakrájených vlašských ořechů
- 70 g másla
- 70 g pískového cukru
- 1 lžíce medu
Postup přípravy:
z mouky, másla, cukru, vejce a prášku do pečiva připravíme těsto které necháme 30 minut v chladničce odpočinout. Poté vyložíme lehce vymaštěnou vyšší pánev připraveným těstem, které vtlačíme i do okrajů pánve asi 1 až 1 a půl centimetru vysoko. Okraje ozdobně urovnáme například tím, že je přejedeme rádýlkem. Pánev přiklopíme poklicí a na minimálním stupni na sporáku pečeme 20 minut. Na ještě horký korpus nalijeme krém. Vychladlý koláč posypeme ořechovou hmotou a ozdobíme čokoládovou polevou.
Příprava krému:
do rendlíku nalijeme mléko rozmíchané s vanilkovým pudinkem, přidáme cukr, máslo, rum a na středním stupni přivedeme za stálého míchání k varu a provaříme 1 minutu. Ještě horký krém nalijeme na upečený korpus.
Příprava ořechové hmoty:
v pánvi rozehřejeme máslo a cukr tak, aby máslo se pouze rozpustilo, nesmí se škvařit. Potom přidáme ořechy, med a promícháme.