Valentýnské tříchodové menu

Salát z chobotnice

Suroviny na 2 porce:

  • 300 g chapadel z chobotnice
  • 1 mrkev
  • 1/4 celeru
  • 1 kořen petržele
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 větší citron
  • mletý bílý pepř
  • sůl a petrželka

Postup přípravy:

do hrnce vložíme dobře očištěnou a omytou chobotnici, přidáme oloupanou kořenovou zeleninu, osolíme, přiklopíme poklicí a na středním stupni přivedeme k varu. Jakmile voda začne vaři,t snížíme tepelný zdroj na minimum a pomalu vaříme do měkka zhruba hodinu až hodinu a půl. Uvařenou chobotnici vyjmeme a necháme ji vychladnout. V misce vyšleháme citronovou šťávu s olejem, osolíme, opepříme a do této marinády vložíme na kousky nakrájenou chobotnici. V chladu necháme uležet nejméně 2 hodiny. Kousky chobotnice rozdělíme na talíře, každou porci přejeme marinádou a posypeme najemno nakrájenou petrželkou. Podáváme jako předkrm s pečivem.

 

Plněná roláda z krůtího masa

Suroviny na 4 porce:

  • 600 gramů krůtích prsou
  • 50 gramů přepuštěného másla a trochu vývaru na podlití

Na nádivku:

  • 4 míchaná vajíčka
  • ½ červené kapie
  • 1 nožička párku
  • 4 plátky sýra
  • petrželová nať
  • pepř a sůl

Postup přípravy:

Z omytého a osušeného masa si připravíme plát o větší ploše. Maso lehce naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme míchanými vejci, která posypeme na kostičky nakrájenou kapií a jemně pokrájenou petrželovou natí. Párek obalíme plátky sýra a položíme na vejce. Plát masa zarolujeme a pevně ovážeme tenkým provázkem. Na sporáku v hlubší pánvi vhodné do trouby nebo v pekáči rozehřejeme máslo a roládu na opečeme ze všech stran do světle hnědé barvy. Lehce podlijeme vývarem. Přikryjeme pokličkou a za občasného přelévání výpekem pečeme v troubě na 180 stupňů zhruba hodinu. Dle Vaší chuti je možné na posledních 15 minut pečení přidat k roládě nakrájenou zeleninu (např. mrkev a pórek). Upečenou roládu vyjmeme, odstraníme provázek a nakrájíme na porce. Vzniklý výpek můžeme ještě zjemnit kouskem másla. Roládu podáváme s bramborovou kaší nebo rýží polité vypečenou šťávou.

Ořechový koláč

Suroviny na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 60 g moučkového cukru
  • půl prášku do pečiva
  • čokoládová poleva

na krém:

  • 250 ml mléka
  • 1 lžička másla
  • 50 g pískového cukru
  • 20 g vanilkového pudinku
  • 3 lžíce rumu

na ořechovou hmotu:

  • 100 g nahrubo nakrájených vlašských ořechů
  • 70 g másla
  • 70 g pískového cukru
  • 1 lžíce medu

Postup přípravy:

z mouky, másla, cukru, vejce a prášku do pečiva připravíme těsto které necháme 30 minut v chladničce odpočinout. Poté vyložíme lehce vymaštěnou vyšší pánev připraveným těstem, které vtlačíme i do okrajů pánve asi 1 až 1 a půl centimetru vysoko. Okraje ozdobně urovnáme například tím, že je přejedeme rádýlkem. Pánev přiklopíme poklicí a na minimálním stupni na sporáku pečeme 20 minut. Na ještě horký korpus nalijeme krém. Vychladlý koláč posypeme ořechovou hmotou a ozdobíme čokoládovou polevou.

Příprava krému:

do rendlíku nalijeme mléko rozmíchané s vanilkovým pudinkem, přidáme cukr, máslo, rum a na středním stupni přivedeme za stálého míchání k varu a provaříme 1 minutu. Ještě horký krém nalijeme na upečený korpus.

Příprava ořechové hmoty:

v pánvi rozehřejeme máslo a cukr tak, aby máslo se pouze rozpustilo, nesmí se škvařit. Potom přidáme ořechy, med a promícháme.