Rádi vám pomůžeme +420 511 119 639 (8:00 - 16:30) / info@panvicky.cz
0Košík
Způsoby doručení
Česká pošta99 Kč
PPL99 Kč
Osobní odběr (Brno, Plzeň, Praha)Zdarma
Doprava zdarma od 899 Kč

Jak vařit v tlakovém hrnci?

Jméno Denis Papin je většině lidí asi neznámé, ale jeho vynález je dnes využíván téměř v každé domácnosti. O co se jedná? Jde o známý papiňák neboli tlakový hrnec, který je skvělým pomocníkem při vaření nejen guláše.

S tlakovým hrncem uvaříte levněji a rychleji

Papiňák je silnostěnný hrnec, který umožňuje vařit za vyššího tlaku, než je běžný atmosférický a díky tomuto vyššímu tlaku pak dosáhne vyšší teploty vaření. Konkrétněji v číslech to znamená, že při vyšším tlaku se jídlo vaří zhruba při 120 °C, zatímco teplota varu vody za normálního tlaku je 100 °C. Díky vyšší teplotě se jídlo v Papinově hrnci uvaří rychleji než v běžném hrnci, uchová si více vitamínů, je šťavnatější a voňavější. A hlavně díky rychlejšímu vaření uspoříte čas a výdaje za elektřinu.

Tlakový hrnec Bonita
Stoprocentně bezpečné

Tlakové hrnce už používaly naše babičky, přičemž tehdy ještě papiňáky nebyly tolik kvalitní, takže občas došlo k nehodě – výbuchu. Dnes už se vaření v tlakovém hrnci ale rozhodně bát nemusíte. Naše pákové tlakové hrnce Bonita od italské firmy Barazzoni, které pracují s tlakem až 0,75 baru, mají všechny potřebné testy bezpečnosti.

Dokonalá jistota vaření je zabezpečena hned třikrát. V pevném víku s pákovým uzavíracím mechanismem je umístěn provozní ventil. Ten odpouští přebytek páry a lze jím rychle snížit tlak v hrnci před otevřením. Dále je v nádobě bezpečnostní ventil a posledním bezpečnostním prvkem je pojistka, která brání otevření dříve, než je hrnec vytlakován. Další předností tlakových hrnců Bonita je jejich materiálové složení. Jsou vyrobeny z korozivzdorné oceli neboli nerezu s 18% přídavkem chrómu a 10% přídavkem niklu (označováno jako nerez 18/10). Díky tomu je nádobí velmi odolné. Výhodou našich tlakových hrnců je i velká využitelnost v kuchyni. Můžete s nimi vařit na všech druzích sporáků včetně indukce a co je skvělé – lze je mýt v myčce.
 

Rady při vaření v papiňáku

Přestože, jak už jsme zmínili, vaření v našem kvalitním tlakovém hrnci Bonita je efektivní a bezpečné, je dobré se při vaření v papiňáku držet několika rad:
  1. Průběžně kontrolujte, jestli nejsou ventily poškozené nebo ucpané. Stejně tak dbejte, aby bylo v pořádku těsnění
  2. Hrnec nikdy neplňte celý. Nerozpínavé pokrmy, jako například maso či zelenina, dávejte do dvou třetin výšky hrnce. Potraviny, které zvětšují svůj objem, například fazole nebo rýže, plňte pouze do jedné čtvrtiny výšky.  
  3. Používejte méně tekutin, protože při vyšší teplotě dochází k menšímu odpařování.
  4. Nejprve hrnec zahřejte na vysokou teplotu, dokud se neuzavře bezpečnostní ventil. Poté teplotu snižte, tak aby z tlakového ventilu mírně unikala pára.
  5. S hrncem manipulujte opatrně mimo dosah dětí a víko neotvírejte nadměrnou sílou. Počkejte, až bude upuštěn všechen tlak. 

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.